Hopp til hovedinnholdet

Det har skjedd mye i livet mitt og jeg er hele tiden sliten

Jente 16 år
 

Spørsmål

Siden 8’ende klasse har det skjedd mye i livet mitt. Vold i familien, barnevern, lærere, familievern, psykologer og helsesøstre. Jeg har liksom aldri funnet riktig kontakt, og aldri fått utdypet meg selv på en slags måte. Jeg føler ingenting, men samtidig gjør jeg deg. Jeg er heletiden sliten og jeg kan ligge i senga flere dager etter hverandre og ikke gjøre noe. Jeg har heller ikke så særlig matlyst. Føler jeg ikke får kontakt med mine egne følelser og det har vært sånn i 3 år nå. Jeg har også trukket med helt tilbake sosialt. Jeg liker ikke å være med venner, vil heller være hjemme og sove og se på serie. Skolen funker ikke, klarer ikke å konsentrere meg få med meg undervisningen. Før elsket jeg å være med venner, trene og masse annet. Men nå liker jeg ingenting. Har funnet meldinger om at mamma og pappa skal skilles, men venter litt siden jeg akkurat har starta på vgs. Jeg går ikke til psykolog nå lenger siden jeg ikke føler det er vits. Har det liksom ikke dårlig nok til det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du beskriver godt hvordan du har god grunn til til å føle seg sliten. Når jeg leser det du skriver blir jeg bekymret for deg. Det at du ikke klarer å følge opp skolearbeid og trekker deg unna venner er signaler du bør ta på alvor. Du trenger ikke tenke at du ikke er dårlig nok. Du har rett til å få psykisk helsehjelp hvis du kjenner at du trenger det. Men det er ikke sikkert psykolog er den mest riktige for deg å snakke med.

Kanskje du trenger å snakke med helsesøster eller en annen person som jobber med psykisk helse. Eller kanskje du trenger at voksne gjør noen grep med situasjonen din sånn at du får det bedre? Det er ikke greit at du er bekymret for at foreldrene dine skal skilles uten at dere snakker mer om det. 

Jeg får inntrykk av at du har det så vanskelig nå at du ikke klarer å gjøre noe med situasjonen selv for å få det bedre. Har du noen som kan støtte deg i kontakt med hjelpeapparatet? en nabo? tante? søsken? venn?

For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesøster, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til. Du kan begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene. Og du kan ta kontakt med barneombudet: Ring 22993950. Åpent kl. 09:00 - 15:00. På nett: barneombudet.no Se også vedlagte artikler.

Lykke til videre. Håper du får det bedre snart.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme