Hopp til hovedinnholdet

I det ene øyeblikket er jeg fornøyd med livet, i det andre er alt håpløst

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 15 år og sliter litt med meg selv. Jeg er ganske populær og blir ganske godt likt av egentlig alle. Gjør deg ganske bra på skolen og i idrett. Så jeg har egentlig ingen ting å klage over føler jeg. Men så kommer det en følelse inne i meg at jeg ikke er bra nok, plutselig føler jeg at hele verden er imot meg. Foreksempel går fotballen dårlig, jeg blir uvenn med mange folk pluss familien min og føler livet er helt jævli. Jeg begyner å føle at jeg er mislykket og er helt lei livet. Så plutelig kan det snu veldig fort å jeg føler at jeg blir godt likt og alt går plutselig bra igjen. Da kan jeg føle at livet er på rett vei og at alt er fint og flott. Helt til alt forandres brått av at en hendelse skjer eller mange små som gjør at jeg mister selvtilliten og livsgleden igjen. Dette føles tyngre og tyngre for hver gang jeg får en sånn periode. Hva kan jeg gjøre for å stoppe dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss, gutt 15 år!

Så flott at du skriver til oss om dette, det er så bra å sette ord på ting som er vanskelig! 

Du er i en alder hvor det produseres masse hormoner i kroppen. Puberteten kan være vanskelig for mange fordi disse hormonene påvirker både kropp og hjerne og kan gjøre ting vanskelige. 

For noen kan hormonene gjøre at følelsene svinger veldig. Det er det jeg tenker at du opplever. Det er ikke noe du gjør bevisst. Akkurat slike humørsvingninger er det ikke noe særlig å gjøre noe med. Men for mange er det godt å snakke med noen om det. 

Det er mange gutter som synes det er vanskelig å snakke om følelser. Men jeg vil absolutt anbefale deg å gjøre det. Velg en voksenperson som du stoler på. Det aller beste er å snakke med foreldrene dine, men de fleste ungdommer synes det er best å snakke med en annen voksen. Det kan være en lærer du liker, sosiallærer eller helsesøster. 

Hvis du tenker at det er enklere å snakke med noen som ikke vet hvem du er så kan du for eksempel ringe kors på halsen sin telefon. Her kan du være anonym. Noen vil lytte til deg og gi deg gode råd.

Håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Gutter og puberteten

Gutt i boxeren (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 11 og 15 år starter det for gutter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser