Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en gutt på 19 som driver med selvskading fra tid til annen. Jeg vet ikke hvorfor og det kommer til ubestemte tider.

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 19 som driver med selvskading fra tid til annen. Jeg vet ikke hvorfor og det kommer til ubestemte tider. Jeg har slitt med litt forskjellige ting opp gjennom årene, som seksuell identitet og problemer med selvbildet. Jeg er nokså komfortabel med min legning nå, men selvbildet har ikke blitt mye bedre. Jeg har gått til en psykolog siden januar, og han sier jeg sannsynligvis lider av en mild form for bipolar. Jeg hater det. Jeg hater at jeg en dag kan våkne opp, smile, være produktiv, sosial og omgjengelig, men så når det blir kveld kommer de verste tankene frem. Utallige ganger har jeg slått murvegger med knyttneven til blods bare for å komme bort fra tankene en liten stund. Jeg vet det ikke hjelper permanent, men klarer likevel ikke å ikke gjøre det. Jeg har aldri hatt et reelt forsøk på å ta livet mitt, men har flere ganger vært nær. Jeg er lei av at jeg ikke klarer å gjøre noe eller være normal.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 19 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det. Jeg forstår at du blir frustrert over at du svinger mellom ulike stemninger i løpet av dagen. Det er slitsomt og ha det slik!

Selvskadingen du har kan komme av at du har mye frustrasjon og vonde tanker og følelser. Det som er vanskelig å sette ord på og kanskje klare å forstå hva det handler om. Selvskading blir en måte å få utløp for det som er vondt på og den fysiske smerten man kjenner på avlaster på en måte den indre psykiske.

Det utskilles også hormoner når man kjenner på smerte som gjør at man kan kjenne på et slags velbehag. Dette er kroppens eget "smertemiddel" og det er dette som gjør at det vanskelig å slutte med å skade seg.

Hvis jeg forstår deg rett så har du hatt mye du har strevd med opp gjennom livet ditt. Selv om du har det bra med deg selv så er det fortsatt noe som du strever med.

Det er godt at du går til psykolog og får behandling og hjelp.

Dersom du har en mild form for bipolar lidelse så har du antageligvis svingninger som varierer mellom å være oppe hvor du har bedre selvtillit og har det bra mens du har det motsatte når du er nedstemt. Da kommer negative tanker og lite energi.

Dette er krevende å forholde seg til og jeg forstår din frustrasjon.

Du er ikke komfortabel med diagnosen og det er ikke så uvanlig at man trenger tid å venne seg til denne.

Det går fint an å leve veldig godt med bipolar lidelse men man bør kanskje leve etter noen forhåndsregler som omhandler å opprettholde en mest mulig stabil hverdag. Søvn, mat og fysisk aktivitet er viktige stikkord her.

Videre kan du snakke med psykologen din om du skal ha medikamentell behandling - hvis du ikke har det. Det kan være til god hjelp også mot tanker og negativt stress.

Dette er temaer du kan snakke med psykologen din om og jeg vet det også finnes psykoedukative kurs om bipolar lidelse noen steder. Der får du mer informasjon og møter andre i samme situasjon.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Håper du får det bedre snart!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hva vil det si å være manisk?

Glad og trist maske (colourbox.com)

Det er vanlig at humøret svinger og at det går opp og ned i livet. Energien kan variere, man kan være trist en stund og så bli glad igjen uten at er det samme som å ha en bipolar lidelse. Diagnosen bipolar lidelse (tidligere kalt manisk-depressiv) er ganske uvanlig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert