Hopp til hovedinnholdet

Eg er ein 16 år gammel jente som ikkje orker meir.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, eg er ein 16 år gammel jente som ikkje orker meir. Eg slit veldig med søvn, ein del svimmelhet/vondt i hodet, eting(orker ikkje å ete/et minst mulig/livredd for å gå opp i vekt, kan brekke meg&har kasta opp to ganger), selvfølelse, selvskading, selvmordstanker, hopper over fleire månader med menstrasjon og angrer etter å ha ete for mykje. Dette er det eg kjem på no i hvertfall. Eg orker virkelig ikkje å leve sånn lenger, men veit ikkje ko eg skal gjere

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16,

Takk for at du skriver inn til oss. Det høres ut som om du har det veldig vondt nå, og at du strever med både depressive symptomer og spisevansker. 

Du forteller at om lav selvfølelse, at du har selvmordstanker og selvskader, og du bruker mye tid på å tenke på mat, både i forkant, under og i etterkant av matinntak. Du merker også at du strever på kroppen din, med hodepine, svimmelhet, søvnvansker og uteblitt menstruasjon. Det er slitsomt og vondt å ha det sånn som du har det nå, og det kan være vanskelig å tro på at ting kan bli bedre. 

Samtidig så skriver du at du ikke orker å ha det sånn som du har det nå. Jeg tenker at det er del av deg som ønsker å få det nettopp bedre. Jeg vil at du skal alliere deg med delen av deg. Du skal vite at det finnes mye god hjelp for de som strever med både depresjon og med spisevansker, og du kan få det bedre.

Jeg vil anbefale deg å snakke med noen om hvordan du har det. Vi på ung.no vet at det å snakke med noen hjelper. Har du en voksen som du har tillit til som du kan snakke med? For eksempel mamma, pappa eller en annen omsorgsperson? Foreldre ønsker barna sine det beste, og vil kunne være en støtte i møte med hjelpeapparatet og når du strever hjemme etter skoletid og i helger og ferier. Jeg legger ved en artikkel om hvordan du kan fortelle om at du strever, kanskje du kan få noen gode råd til hvordan du kan gjøre dette. 

Dersom du synes det blir for vanskelig å snakke med foreldrene dine, kan du snakke med helsesøster på skolen. Helsesøster har lang erfaring med å lytte til ungdom som strever, og kan gi deg gode råd til veien videre. Du kan også ta kontakt med helsestasjon for ungdom dersom kommunen din tilbyr dette. På helsestasjon for ungdom jobber det både helsesøstre, psykologer og leger. Fastlegen din kan du også snakke med. Fastlegen har mulighet til å henvise deg til psykolog ved Barne- og ungdomsspsykiatrisk poliklinikk (BUP), dersom dere finner ut at dette blir best for deg. Du kan også ringe gratis til Mental helses hjelpetelefon på telefonnummer 116 123 og snakke med dyktige rådgivere som kan støtte deg og komme med gode råd. 

Avslutningsvis legger jeg ved noen artikler om depresjon, selvmordstanker, selvskading, spiseforstyrrelser og selvfølelse som jeg tror du kan ha nytte å av lese. Jeg håper at du har fått noen gode råd om hvordan du kan komme deg videre. 

Jeg ønsker deg lykke til videre.

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan kan jeg fortelle andre at jeg ikke er psykisk frisk?

Jenter prater sammen (colourbox.com)

En gutt på 14 år stilte oss dette spørsmålet. Her kan du lese hva psykologen svarte. Gode råd også for andre som strever litt psykisk og holder det for seg selv eller lurer på hvordan man kan fortelle det.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Myter og fakta om spiseforstyrrelser

En ert på en tallerken (www.colourbox.com)

Det er mange myter om spiseforstyrrelser. Her får du informasjon om hva som er sant og usant.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser