Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det vanskelig og har vært med på noe dumt

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei jeg er en jente på 13, i det siste har jeg sliti mye med, en mamma med sykdom, bestemor som er alkoholiker og vold i tidligere hjem, jeg er lei av alt får ikke sove og er sliten og lei. pågrun av dette har jeg gjort noen dumme ting ikke dop eller noe sånt men jeg har drukket litt og var der når noen tente brann alarmen på en skole i nærheten. jeg har også to bestevenner som jeg elsker høyt som sliter med noe av det amme kan du hjelpe meg jeg trenger det Hilsen Jente 13 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ja jeg vil gjerne hjelpe deg. Det jeg kan gjøre er å gi deg en tilbakemelding på det du skriver og tipse deg om hvor du kan få mer hjelp.

Det er lurt å være ærlig hvis du blir spurt om hva som skjedde når brannalarmen gikk. Du er 13 år og alle gjør noe som de angrer på i oppveksten. Det vet voksne. Si gjerne at du nå i ettertid tenker at det var en dårlig ide og at du ikke vil gjøre det igjen. Tenk over hva du kan lære av det som skjedde. Du kan lære mye av både de gode og de vonde erfaringene du får. 

Når det gjelder det vanskelige hjemme kan det være lurt å snakke med helsesøster på skolen. Kanskje hjelper det å si det til noen, og kanskje noen voksne bør prøve å hjelpe til sånn at du får det bedre hjemme. Ta gjerne med deg venninnene dine til helsesøster. Det er bra at du har venner og fint at du også bryr deg om at de har opplevd noe vanskelig. Det du skriver at du har opplevd er ikke greit, men forhåpentligvis har du lært noe viktig om livet som kan hjelpe deg fremover i ditt liv. Du kan få hjelp av helsesøster eller fastlegen din hvis du vil søke om psykisk helsehjelp hvis hverdagen din er slitsom nå på grunn av det du har opplevd før. Det kan være viktig å få psykisk helsehjelp hvis vonde tanker og følelser tar for stor plass i hverdagen.

Dere kan også ringe alarmtelefonen for barn og unge og diskutere saken. Se også oversikt over gode hjelpetjenester og andre artikler vedlagt.

Når du snakker med noen voksne er det lurt å si noe om hvordan du tror de voksne hjemme kommer til å reagere om de får vite hva du har sagt. Det må de som skal hjelpe ta hensyn til. Si også noe om hvordan du ønsker at det skal være hjemme og hva som er viktig for deg. 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser