Hopp til hovedinnholdet

Sovepiller, angst, insomnia og depresjon

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg stjeler moren min sine sovepiller/innsovnings piller (Stilnoc) og bruker dem selv. jeg slitter med angst, insomnia og depresejon. kan dette være farlig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du tar kontakt når du sliter med søvnproblemer og psykiske vansker. 

Det er ikke lurt å bruke andre sine medisiner. Sovemedisiner bør bare brukes i samråd med lege når det er sannsynlig at virkningen er større enn eventuelle bivirkninger. Det er sannsynligvis ikke farlig for deg å ta de medisinene. Men det kan være at de ikke hjelper deg godt nok, og kanskje de er med på å opprettholde et problem hos deg? Sovemedisiner kan noen gang være god og riktig behandling mot søvnvansker. Men det er sjelden nok hjelp å bare ta sovemedisiner. De pillene du nevner er sovemedisin for voksne som bare skal brukes en kort periode. Max 4 uker og helst ved siden av annen hjelp. Sovemedisiner tar ikke bort grunnen til at man har søvnproblemer.

Du bør oppsøke fastlegen din og snakke om hva som kan være riktig og god hjelp for deg. Eller du kan oppsøke helsestasjon for ungdom og få hjelp til å finne ut hva som kan være riktig og rask helsehjelp. Ikke nøl med å ta kontakt. Angst og depresjon stjeler mye energi og glede i hverdagen. Og det finnes hjelp som hjelper hvis du tør å be om hjelp. 

Jeg har lagt ved noen artikler som kanskje er nyttig for deg å lese. Ønsker deg en god natts søvn og at du får det bedre snart.

Lykke til.

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser