Hopp til hovedinnholdet

Hun føler ikke hun passer inn på skolen og har litt dårlig selvfølelse.

Jente 14 år
 

Spørsmål

På skolen min, så er det VELDIG dårlig miljø. Det er veldig bråkete og jeg hører veldig ofte gutter som roper ord som "homofaen" og "jævla homo" jeg er ikke homofil selv men det føles ikke bra å være der når de sier sånt. Jeg overhørte også noen gutter som sa" herregud hun er så flat (altså i brystområdet) jeg har en venninne som er litt kraftig og hun har stor rumpe og former. Og jeg har slitt litt med ensomhet og selvskading. Så det er ekstra vondt å se på at alle guttene sikler etter henne, men ingen ser på meg engang. Jeg er så nervøs for å til og med GÅ på skolen, så jeg bruker tid på å tenkte på hvordan jeg går liksom. Det er ganske slitsomt å tenke på hvordan jeg fremstår HELE tiden. Når det ikke føles ut som noen legger merke til det engang. Jeg føler at jeg ikke passer inn på skolen og vet ikke hva jeg skal gjøre. Har hørt at skolen vår er ganske dårlig sånn statistisk sett. Guttene er ganske player aktig og jeg føler at jeg ikke passer inn på skolen. Hva burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (14)

Det er veldig trist å høre at du har det sånn og at du ikke føler at du passer inn på skolen. Det er ikke en god følelse å føle seg utenfor på den måten.

Slik som du beskriver situasjoner, ser jeg at det er tre problemer. Det ene er guttene på skolen som snakker nedsettende om jentene og slenger ufine kommentarer. Det andre er din trivsel på skolen og det tredje problemet er hvordan du ser på deg selv og kroppen din. 


Selvfølelse/selvbilde

Først vil jeg skrive om hvor viktig det er å bli glad i den kroppen du har og forstå hvor fin jente du er. For det er du. 

Det er mange på din alder som strever med forholdet til sin egen kropp. Både gutter og jenter. Alle lager seg et ideal på bakgrunn av venner, tv-serier, musikk-videoer, reklame, blogger etc og det er ikke alltid lett å leve opp til det hvis idealet er for perfekt. Men hvem er perfekt? Alle har noe de strever med, til og med de som utad ikke viser det.

Forholdet til kroppen inngår gjerne i en større helhet; selvfølelse. Selvfølelsen påvirkes av mange, ulike forhold: de tankene en har om seg selv, menneskene rundt, hendelser, forventninger til deg selv og fra andre, og ikke minst følelser.

I artikkelen "om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den" kan du få mange gode råd som kan hjelpe deg.

 
Trivsel på skolen/dårlig skolemiljø

Jeg forstår godt at følelsen av å ikke passe inn på skolen er vond. Du skriver at du har en venninne på skolen, kanskje også flere, og det er godt å høre. Gode venner vil være med på å gjøre skolehverdagen mye bedre. Kanskje dere sammen kan si til guttene at kommentarene de kommer med er ufine og dere vil at de skal slutte?

Å være nedlatende mot andre kan være en måte de prøver å hevde deg selv på. Kanskje guttene føler seg tøffere og sterkere ved å mobbe jentene? Uansett er dette mobbing og IKKE GREIT. Da er det viktig å si i fra til en lærer på skolen, slik at denne mobbingen kan ta slutt. Lærere har som regel erfaring fra tidligere med slikt ordbruk mellom elevene og har dermed kunnskap om hvordan få en slutt på dette.

Skolen har også en plikt til å sette i gang tiltak mot mobbing. Det kan du lese mer om i artikkelen"mobbing på skolen".


Det kan også være fint for deg å snakke med en voksen om hvordan du har det. Har du snakket med foreldrene dine? Foreldre ønsker at barna deres skal ha det bra og vil kunne gjøre mye for at det skal bli bedre. 

En annen person det kan være godt å snakke med, er helsesøster. Med helsesøster kan du snakke om ALT. Vi vet at det hjelper å snakke med noen når man har det vanskelig og sliter med negative tanker og vonde følelser - det hjelper ikke å sitte med alle disse følelsene helt alene.

Jeg håper du tar kontakt med noen voksne om det du opplever. Både mobbingen fra guttene og trivselen din på skolen. Men kanskje det blir bedre for deg på skolen hvis disse slemme kommentarene opphører. Det håper jeg virkelig.

Jeg legger ved mange artikler under svaret som du kan ta en titt på.
Masse lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Såret av kommentarer?

Jente tenker (colourbox.com)

Mange slenger med leppa og kommer med ufine kommentarer. Hva gjør du om det er du som blir rammet?

Les mer

Har du opplevd å ikke passe inn?

Bilde av gutt ute på gata (www.colourbox.com)

Du tenker kanskje at det er kjipt å ikke være interessert i de samme tingene som vennene dine? At du ikke har så lyst å gå på den samme skolen som "alle andre"? Men har du tenkt at det er viktig at noen gjør noe annet enn "resten"?

Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing