Hopp til hovedinnholdet

Jeg er ekstremt sliten psykisk for tiden, klarer ikke konsentrere meg på skolen.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Vet ikke helt om dette går under psykisk/følelser. Er egentlig en blanding av skole og psykisk. Så, jeg er ei jente på 17 år som går vg1 på nytt. Og jeg er så ekstremt sliten psykisk og fysisk for tiden. Og sliter veldig med å konsentrere meg på skolen, og gjøre det jeg skal gjøre. Egentlig har jeg lyst på et friår neste år, for jeg er alt for sliten. Jeg greier ikke konsentrere meg slik jeg burde på en skole, og blir egentlig bare mer og mer sliten psykisk og fysisk hver dag. Og jeg lurer på hva jeg burde gjøre når det gjelder friår? og hvordan overtale pappa og stemor til det? Jeg greier ikke bli bra psykisk om jeg bare sliter meg ut...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til oss. 

Jeg skjønner at du strever for tiden. Jeg vet ikke om det er en spesiell grunn til at du er sliten fysisk og psykisk, eller om du ikke selv vet det. Noen ganger kan en føle seg utmattet, uten å nødvendigvis vite hva årsaken er. 

Noen ganger kan det skyldes belastninger over tid, mens det andre ganger kan skyldes mangel på viktige vitaminer og mineraler , eller annen sykdom. Konsentrasjonsvansker kan ha mange ulike årsaker.
Det kan være lurt å finne ut av dette. 

Jeg vil anbefale deg å begynne med å stikke innom helsesøster på skolen, og snakke med henne. Hun kan være en god samtalepartner og hjelpe å finne ut av dette. Videre vil jeg råde deg å ta kontakt med fastlegen, slik at han/hun kan vurdere om det er behov å ta noen prøver, for å sjekke om det for eksempel kan være du har vitaminmangel. Det kan gi seg utslag i utmattelse. 

Jeg vil anbefale deg å fortelle din far hvordan du har det. Fortell gjerne det du har skrevet her.
Når det gjelder skolegang er det du selv som bestemmer om du skal ta pause eller ikke, men dette er noe de fleste drøfter med sine foreldre.
Hvis en tar et friår, er det viktig å gjøre noe annet på dagtid, slik at en ikke går hjemme uten å være i aktivitet.

Jeg håper at noe av dette og vedlagte artikler kan være hjelp når det gjelder veien videre.

Håper du finner en god vei videre, lykke til !

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser