Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente på 14 år og er redd for og være alene om kvelden.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en jente på 14 år og er redd får og være alene om kvelden. Når mamma og pappa er borte blir jeg så redd får at noen skal komme inn i huset eller at noe skal skje med de. Når jeg er alene tenker jeg hele tiden på at de kan krasje med bilen eller at noe skal skje. Jeg har fått det etter at søsteren min begynte på videregående då flyttet hun på hybel og jeg ble mer alene hjemme.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det er vanlig at man er redd for å være alene. Man kan bekymre seg for at noen kan komme seg inn når man er alene. Mange bekymrer seg også for foreldrene når de er ute og kjører.
Du kan snakke med foreldrene dine om dette. Er det mulig at du kan være med de, eller at de er mer hjemme? Hvis ikke det er mulig, kan du være hos besteforeldre eller annen slekt, eller at du er hos venninner når de er borte? Kanskje kan du også ha venninner på besøk? 
Det å bekymre seg for at foreldrene kan krasje når de kjører eller andre ting, fører ingen sted. Man kan uansett ikke gjøre noe med det. Kan du arbeide med å redusere disse tankene, at du avleder deg selv når de kommer? La tankene komme inn i oppmerksomheten din og se på dem som skyer som driver forbi over himmelen og ut av oppmerksomheten igjen. Hvis en slik tankesky stopper opp i oppmerksomheten din, så kan du iverksette tankestopptiltak. Tankestopp gjør du ved å aktivt fokusere på noe annet. Enten ved å mentalt oppsøke andre tanker eller ved og bruke hjelpemidler som TV, internett, musikk, andre omkring deg eller utføre en aktivitet som krever all din oppmerksomhet. Etterhvert kan du bli ganske flink på dette. Da slipper du grubling og bekymring. 
Du kan også snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom om alt dette. Ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her. Da slipper du å forklare så mye. Helsesøster kan komme med gode innspill og spørsmål, som kan hjelpe deg i måten du tenker på. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser