Hopp til hovedinnholdet

Lurer på symptomene ved paranoid schizofreni.  

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei jeg lurer på noe hva vil det si å ha paranoid schizofreni hva er symptomene osv? Det var en psykiater som sa jeg har paranoid schizofreni, men jeg er ikke enig. En ting til hva heter den diagnosen som sier at man ikke er fornøyd med utseende sitt. Jeg hadde disse to diagnosene. Tusen takk for svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Om du har diagnosen paranoid schizofreni eller ikke er umulig for meg å bekrefte eller avkrefte for det uten å ha hatt deg til samtaler og utredning. Ved schizofreni så skiller man mellom førsterangssymptomer og negative symptomer. Hvilke av symptomene som dominerer sykdommen vil være forskjellig fra person til person og for de ulike undergruppene av schizofreni. Førsterangssymptomer kalles også positive symptomer, men betyr på ingen måte at de er positive for pasienten. Førsterangssymptomene dreier seg om symptomer som pasienten har fått som et tillegg til sin personlighet.

1. Opplevelser av tankepåvirkning: Tanketyveri, Tankepåføring, At andre kan lese tankene

2. Opplevelser av ekstern styring: Påførte handlinger, Påførte følelser, Endrede sanseopplevelser

3. Hørselshallusinasjoner: Kommenterende stemmer, Diskuterende stemmer, Andre lyder, Synshallusinasjoner, Andre sansehallusinasjoner

4. Vrangforestillinger

De negative symptomene betegner elementene som er trukket fra pasientens personlighet. De manifesterer seg gjerne noe senere i sykdomsforløpet.

Eksempler på dette er: Treghet, Sløvhet, Affekt-avflatning, Initiativløshet, Passivitet, Språk-fattighet, Manglende interesse, Innesluttethet og Sosial tilbaketrekning

Når det gjelder ditt siste spørsmål så tror jeg du mener lidelsen som kalles Dysmorfofobi (engelsk Body dysmorphic disorder, forkortet BDD). Denne lidelsen karakteriseres av en sykelig opptatthet av innbilt eller overbekymring for minimal feil med eget utseende.

Jeg legger ved noen artikler til deg her som jeg tror du kan ha god nytte av å kikke litt på.

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Schizofreni

Symptomene på schizofreni kan være svært forskjellige fordi sykdommen kan ha mange stadier, faser og uttrykk.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser