Hopp til hovedinnholdet

Moren sliter med schizofreni.

Jente 14 år
 

Spørsmål

I det siste har mamma fortalt meg om hennes fortid og hennes psykiske helse. Hun har blant annet schizofreni og jeg har søkt opp litt hva det er, men jeg forstår ikke helt. Hun tar medisiner og sånt, men er det noe annerledes med henne allikevel? Jeg la ikke merke til at det var noe galt og har ikke gjort det etter hun fortalte det meg heller. Er det noe spesielt jeg må se etter? Påvirker det henne emosjonelt eller noe? -jente (14)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg syntes du skal snakke med din mor om hvordan hun har opplevd å slite med schizofreni og hvordan det f.eks. har påvirket hennes følelsesliv. Hvordan man blir påvirket av en psykisk lidelse er forskjellig fra person til person, og det er derfor lurt at du spør din mor om hvordan dette har påvirket akkurat henne.

Det jeg kan gjør er å fortelle deg litt om schizofreni. Ved schizofreni så skiller man mellom førsterangssymptomer og negative symptomer. Hvilke av symptomene som dominerer sykdommen vil være forskjellig fra person til person og for de ulike undergruppene av schizofreni (paranoid, hebefren, kataton). Førsterangssymptomer kalles også positive symptomer, men betyr på ingen måte at de er positive for pasienten. Førsterangssymptomene dreier seg om symptomer som pasienten har fått som et tillegg til sin personlighet.

1. Opplevelser av tankepåvirkning: Tanketyveri, Tankepåføring, At andre kan lese tankene

2. Opplevelser av ekstern styring: Påførte handlinger, Påførte følelser, Endrede sanseopplevelser

3. Hørselshallusinasjoner: Kommenterende stemmer, Diskuterende stemmer, Andre lyder, Synshallusinasjoner, Andre sansehallusinasjoner

4. Vrangforestillinger

De negative symptomene betegner elementene som er trukket fra pasientens personlighet. De manifesterer seg gjerne noe senere i sykdomsforløpet.

Eksempler på dette er: Treghet, Sløvhet, Affekt-avflatning, Initiativløshet, Passivitet, Språk-fattighet, Manglende interesse, Innesluttethet og Sosial tilbaketrekning

Den vanligste typen schizofreni er den paranoide typen. Ved paranoid schizofreni vil man ha en opplevelse av å være forfulgt (paranoid psykose/forfølgelsesvanvidd), med andre ord ha en uttalt grad av paranoide vrangforestillinger. Ved denne diagnosen vil man se en overvekt av førsterangssymptomer i forhold til negative symptomer, og dermed mindre påvirkning av kognitiv fungering.

Jeg legger ved noen artikler her til deg som jeg tror du kan ha god nytte av å kikke litt på.

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Schizofreni

Symptomene på schizofreni kan være svært forskjellige fordi sykdommen kan ha mange stadier, faser og uttrykk.

Les mer

Foreldre med psykiske problemer?

Dame som er lei seg (colourbox.com)

Når moren eller faren din er psykisk syk gjør det noe med hele familien, også deg som er ungdom. Å ha mange spørsmål, føle skam eller kjenne seg alene er vanlige reaksjoner.

Les mer

Snakk med andre om psykisk syke foreldre

Taster på mobilen (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha psykisk syke foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser