Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for å bli utestengt

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente 15 år ,Jeg har ikke direkte blit mobbet men jeg har hele tiden blir utestengt . Jeg går på en veldig liten skole men en av vennene jeg har i noen klsser under sier at det vil gå over og at alt vil orne seg men det føles ikke sånn. men det føles ut som jeg er helt borte når jeg sitter i bussen på vei til skolen.Når jeg kommer til klasseromet og står og tar av meg jaken er det eneste jeg tenker på og ikke byne og gråte fordi jeg gruver meg så til og gå inn i klaserommet og se alle de andre elevene sitter og le og ha det moro. Jeg bare fokuserer på plassen jeg sitter ved og setter meg ned.Noen ganger pleier vi og jobbe i grupper og jeg ser meg rundt i klasseromet og ser at ansikte til de andre elevene bare lyse av glede.Som regel blir jeg bare sittende der og vente på at lærerne sier hvem jeg skal bli med.Men hver dag er jeg redd for og gå på skolen fordi jeg er redd for og bli utestengt. De sier at lærere ser alt men det føles ikke sånn.Hjelp,Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke greit å føle seg utenfor. Når jeg leser det du skriver får jeg inntrykk av at du føler deg utestengt, samtidig som ingen er direkte slemme mot deg. Kanskje de andre overser og stenger deg ute? og/eller kanskje du trekker deg unna andre i frykt for å bli avvist? Du har nok rett i at lærere ikke ser alt. Noen ganger er det sånn at lærere ser men ikke vet hvordan de skal blande seg eller hjelpe. Kanskje læreren din ikke vet hvordan han/hun skal klare å begynne å snakke med deg om det som ser vanskelig ut.

Jeg kan gi deg noen tips du kan prøve for å bli tryggere sosialt: Først og fremst må du våge å ta noen sjanser, og snakke med personer du har rundt deg i hverdagen eller noen du kjenner. Forsøk å være åpen, hyggelig og gi et smil, og vis at du bryr deg. Det kan være nok til å få i gang en samtale. Vis interesse for det personen sier og gjør. Prøv rett og slett å bli kjent med nye mennesker. Det er viktig at du tør å være aktiv og by på deg selv.

Hva er det du liker å holde på med? For mange kan også det å starte med en fritidsaktivitet ved å melde seg inn i en klubb eller forening, eller gå et kurs, være en fin arena til å treffe nye venner. Det at dere har felles interesse, gjør det lettere å bli kjent og dere har noe å bygge videre på. Da får du også venner utenom skolen. 

Noen sliter med at de er sjenerte og redde for å si eller gjøre noe dumt. Det å utfordre seg selv, og flytte noen grenser og komme ut av komfortsonen sin, kan være nødvendig. Det vil koste litt i starten, men når du har gjennomført det og ser at det gikk bra vil det være en seier for deg. Ta små steg. Vær stolt av deg selv hver gang du har tatt initiativ til å snakke med noen du aldri har snakket med. Ha en positiv monolog med deg selv der du bare fremhever dine gode sider. Foreksempel si til deg selv; jeg klarer å bli kjent med andre, det jeg sier er bra nok, jeg gjør mitt beste eller noen andre setninger som passer.

Du må trene for å stå imot din egen trang til å trekke deg når du foreksempel skal ta iniativ til en samtale med nye mennesker. Oppsøk situasjoner der du må ta initiativ til en samtale. Hvis du kjenner at det blir vanskelig så prøv å bli i situasjonen. Det trenger ikke å være perfekt. Du holder på å øve deg, og da må du akseptere at det ikke går glatt hele tiden. Når du har klart det, så kjenn på stoltheten over at du ikke smatt unna, men sto i det selv om det ikke var så lett. Jo mer trygg du blir i situasjonen jo mer vil du klare å være deg selv.

Snakk gjerne med noen voksne om det du tenker på. En voksen hjemme, andre i familien, sosiallærer eller helsesøster på skolen. Noen trenger psykisk helsehjelp for å klare å bli mer sosiale. Hvis du har opplevd å bli utestengt og mobbet så kan det være du trenger å snakke litt om det, for å ikke la det ødelegge for deg fremover. Mange unge sier og gjør ting som er sårende mot andre. Ikke alle har lært å være inkluderende og hyggelige mot andre. Og når man føler seg utenfor kan det være vanskelig å ta initiativ til å endre situasjonen selv. Ikke gi deg. Jeg tror vennen din har rett. At det du føler kan ordne seg.

Se også vedlagte artikler. Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Slik er du en god venn!

To kamerater på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing