Hopp til hovedinnholdet

Jeg trives ikke på skolen, kutter meg og er flink til å skjule det. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei!eg er en jente på 14år og trives ikke på skolen.eg er plaget av stygge kommentarer,blikk og folk kaller meg diverse ting som hore,og jeg klarer ikke å høre mer av dt så jeg kutter meg selv.Mamma er skilt og da er det vanskelig og fortelle hu alt siden jeg er redd hu blir sur på meg.ingen tror jeg kutter meg siden jeg er veldig flink til å skjule dt.Jeg vil ikke si dette til helsesøster,mamma,sosiallærer eller en lærer siden jeg er redd for at de ikke tror på mg!eg er lei av å sitte hver kveld å kutte meg selv fordi jeg ikke vil at de ska se hvor vondt jeg har det inni meg.eg har det ganske vondt inni meg og eg klarer veldig lite.eg har begynt å kutte meg mye mer skjult siden jeg er lei av at folk ser på mg som eg hore så kutter seg.Hva kan jeg gjøre når jeg nekter å si det til noen som jobber på skole eller noen Hjemme?en god venn av meg kutter seg også å hu går igjennom akkurat dt samme som mg, hva skal jeg gjøre når eg vil dt beste for hun,Men hun vil ikke si dt til helsesøster??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Ut ifra det du skriver forstår jeg at du har det vanskelig nå, og det er fint at du skriver hit og ønsker en forandring. Det er overhode ikke greit at du blir mobbet på skolen, kalt stygge ting og får stygge blikk. Når du i tillegg er redd for at du ikke skal bli trodd hvis du snakker med noen, så kan jeg forstå at dette blir vanskelig for deg å bære alene.

Selvskading er som regel et forsøk på å takle slike vonde og uutholdelige følelser, hvor den fysiske smerten kan fungere som en avledning fra den følelsesmessige smerten.

Når man strever, er det heller ikke sikkert andre personer rundt legger merke til det. Spesielt ikke når du er flink på å skjule det. Det kan være mange grunner til at man ønsker å holde vonde ting for seg selv. Jeg kan forstå at man er skeptisk til å snakke med noen, og kan ha spørsmål som «vil de ta det på alvor?» «Vil det bare gjøre det verre?». Det er vondt å sette ord på og tenke på det vonde, men allikevel vet vi at det er til hjelp å snakke med noen og dele det med andre. Når man har vonde følelser, hjelper det også at en annen person kan forstå og lytte til hvordan man har det. Ofte hjelper det ved at man blir mer rolig og at vonde følelser blir lettere å bære. Hvis du ikke har lyst til å snakke med noen på skolen eller hjemme, så kan du oppsøke helsestasjon for ungdom. Der jobber det ofte både helsesøster, psykolog og lege. Du kan også ringe Kors på Halsen som er Røde Kors sitt samtaletilbud for ungdom. Telefonnummeret er 800 333 21.

Selvom alt virker håpløst nå, så finnes det hjelp å få!

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser