Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ikke grått ordentlig på flere år.

Jente 16 år
 

Spørsmål
Hei. Jeg har ikke grått ordentlig på flere år. Hvorfor klarer jeg ikke å gråte? Er det noe galt med meg? Det er som om jeg mangler følelser. Men jeg har det utrolig vondt. Har en del problemer med spiseforstyrrelser og selvskading. Kan det ha noe sammenheng med at jeg aldri gråter?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Følelsene kan på en måte sette seg litt fast i kroppen. Mye krefter kan da brukes for å holde kontrollen på følelsene og følelseskaoset som er inni en. Man kan ha ulike mengder belastninger på følelsene sine, og ulike måter å takle belastningene på, noen hensiktsmessige og andre ikke så hensiktsmessige. Spiseforstyrrelser og selvskading er måter å forsøke å håndtere vanskelige følelser på, men det er ikke så hensiktsmessige måter, for det løser jo ikke opp i følelsesknuten. Gråt er en mer hensiktsmessig måte å håndtere noe vonde følelser på, for det løser mere opp. -Men det kan hende at det er så mye indre kaos og vanskelige følelser man strever med, at man ubevisst jobber med å holde dem inne, og da blir det jo ikke mulig for gråten å slippe til heller.

Jeg vil råde deg til å prate litt med noen om hvordan du har det og få litt hjelp. -Det tror jeg vil være nyttig for deg, og hjelpe deg til å få kontakt med følelsene dine og greie å håndtere dem. Fastlegen kan henvise deg til BUP eller annen psykolog, eller du kan starte med å prate litt med helsesøster eller med en annen fagperson i psykisk helse i kommunen din. Det er litt ulikt fra kommune til kommune hva som er av tilbud, men helsesøster eller fastlegen vil kunne vise deg til rett sted for videre hjelp.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser


Quiz: Hva vet du om husleia di?

Hvordan skal jeg betale depositum?