Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for å skade noen under hallusinasjonene mine. 

Annet 17 år
 

Spørsmål

Jeg er redd for å skade noen under hallusinasjonene mine. Føler ikke at noen tar meg seriøst! Finnes det en antipsykotisk medesin som ikke gjør at jeg får økt matlyst eller vektøkning som bivirkning. Jeg har spurt om å få det men får liksom ingen svar! Føler ikke at noen tar mitt problem seriøst. Jeg er virkelig redd for å skade noen eller drepe noen under disse anfallene og komme tilbake til meg selv og finne et lik fremfor meg. Har ikke lyst å leve med å ha drept noen med et uhell. Jeg er veldig bekymret for meg selv og andre. Redd for å skade noen eller at de rare tingene skal skade meg. Hvilken tilbud har de for folk som sliter med sånnt ? Jeg klare ikke å skille mellom det som er ekte og det som ikke er det. Livredd for å skade noen!! What to DO ? Jeg blir jaget av de skapningene når jeg er ute. Får liksom ingen bra råd eller tips som funker fra behandlere. Redd for å ende opp som drapsperson.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei annet 17,

Takk for at du ville skrive inn til oss, nå som du strever sånn. Jeg synes du er modig og tøff som tar kontakt og jeg synes det er fint å lese at du har et sånt sterkt ønske om å få det bedre. 

Du skriver at du er redd for at du kan komme til å skade noen under hallusinasjonene dine. Du er også redd for at du kan komme til å skade deg selv også under hallusinasjonene du opplever. Du forklarer at du blir jaget av noen skapninger når du er ute. Du forteller også at du ikke opplever å klare og skille mellom hva som er ekte og hva som ikke er det. Det må være både vondt og skremmende å ha det slik som du har det nå. 

Jeg synes det er leit å lese at du ikke opplever at noen tar deg på alvor. Det virker for meg at du bruker mye tid på å være redd for hva som kan komme til å skje under hallusinasjonene dine, og at de tankene du har er svært intense. Du skriver at du er redd for å bli en drapsperson, og dette må være en veldig vanskelig tanke å bære på. Særlig når du er et godt menneske hvis største frykt er å blir nettopp en drapsperson. Jeg kan tenke at du blir veldig bekymret og redd over å ha sånne tanker. 

Når man har slike tanker kan de vokse seg så store at de oppleves helt uoverkommelige, og noen blir så redde og angstfylte at de tror at det bare er et tidspunkt før man gjør det man er redd for. Jeg tenker at det er viktigt at du vet at det er forskjell på å ha en tanke og det å handle på denne tanken. Jeg tror at det kan være godt for deg å få snakket med noen om angsten din og fått bearbeidet denne. Jeg legger også ved noen artikler som omhandler forskjellige typer angst, kanskje du kjenner deg igjen i noen av beskrivelsene?  

Du forteller at den behandlingen du har mottatt til nå ikke har hjulpet deg med angsten og frykten din. Det synes jeg er leit. Du skriver ikke noe om du har fått stilt en diagnose, men det er ofte høy forekomst av angstlidelser for de som strever med psykoselidelser. Jeg vil råde deg til å snakke med din behandler på ny og fortelle at du ikke opplever å bli tatt på alvor med angsten din. Vis gjerne behandleren din eller fastlegen din hva du har skrevet til oss på ung.no. Jeg synes du forklarer godt hva du strever med og omfanget av dette. En behandler kan bedre legge til rette for deg dersom han eller henne vet hva du strever med, og kanskje dere kan rette større oppmerksomhet på redselen din? Dersom du fortsatt opplever å ikke bli tatt seriøst av behandleren din så kan du også be om å få en ny behandler. Noen ganger er det slik at man ikke har kjemi sammen, og da kan man be om å bli fulgt opp av noen andre.

Dersom det er slik at du ikke går til behandling nå, så vil jeg at du tar kontakt med fastlegen din eller behandlingsapparatet ditt. Ikke stå med dette alene. Snakk gjerne med foreldrene dine også dersom du opplever å ha tillit til dem. Foreldre eller andre omsorgspersoner kjenner ofte barna sine godt og kan være en viktig støtte både hjemme og i møte med behandlingsapparatet.

Jeg vil også råde deg til å høre med behandlerteamet ditt om medisiner som er godt tilrettelagt for deg i den situasjonen du er i nå.

Dersom du opplever at livssituasjonen din blir enda vanskeligere eller også oppleves uutholdelig for deg, og du blir redd for hva du er i stand til å gjøre på kveldstid eller i helgene, ta kontakt med legevakten på telefonnummer 116 117 eller dra til legevakten.

Jeg vil på ny gi deg tilbakemelding på at jeg synes du er modig og tøff. For meg virker det som at du virkelig har et ønske om å bli kvitt de tankene du strever med og frykten du bærer på. Dette er en veldig god motivasjon å ha, fortsett å allier deg med denne. Det finnes mye god hjelp å få for ungdom som strever slik som du gjør, og du fortjener å få det bedre. 

Jeg ønsker deg lykke til, nå og i framtiden.

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser