Hopp til hovedinnholdet

Jeg er alltid sulten og småspiser hele tiden

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har skrivd til dere i ung.no før om det samme jeg tar opp nå. Jeg er 162 høy og nå veier jeg 53 kg og både dere og bmi kalkulator sier jeg er normalvektig. Men jeg er alltid sulten og jeg småspiser hele tiden. Dere sa at man kan spise når man er lei seg eller bare kjeder seg så jeg tenkte på det, og jeg greide å la vær å småspise. Men føler at når jeg er sulten og skal spise så blir jeg ikke mett eller så blir jeg mett også sulten etter en halvtime eller time og dette er veldig stressende og tenke på min rumlende mage når jeg skal noe. Og mamma sier jeg spiser normalt, men jeg ser jo at jeg fortsetter å gå opp i vekt. for noen uker siden var magen min flat og jeg pleide å ligge 51 kg Dette får meg til å føle meg feit. Pluss en annen ting som jeg blir lei meg av og frustrert er at magen min er flat når jeg stpr opp så kanskje jeg spiser en,to brødskiver til frokost og da får jeg en bul eller magen min går utover med en gang. Og når jeg kommer hjem føles det som magen er så stor

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 17 år!

Jeg skjønner at det er frustrerende for deg å oppleve at du er sulten hele tiden, og ikke blir mett når du spiser. 

Det stemmer at du er normalvektig. Vekten din er helt passe for høyden din og alderen din. 

Jeg forstår at det er lett å småspise når du hele tiden synes at du ikke blir mett. Men det er nok lurt at du prøver å fokusere på å spise måltider som er næringsrike og som holder deg mett lenge. Når du småspiser spiser du kanskje mat som ikke gjør at du blir mett, og dermed spiser du kanskje mer og oftere. Det er også viktig at maten du spiser inneholder mye fiber. Fiber trekker til seg væske og utvider seg i magesekken. Da fyller det opp magesekken, og du føler deg mett. 

Det kan være at kroppen din akkurat nå er i en periode der det skjer mange ting som krever energi. Da sier kroppen i fra at den trenger mat. 

Det at magen forandrer seg er vanlig for de aller fleste. Magen kan være ganske flat om morgenen før man spiser frokost. Da har det jo gått veldig mange timer siden sist man spiste. Så spiser man frokost og mage-tarm-systemet setter i gang med å gjøre sin jobb for dagen. Det innebærer mange prosesser som kan gjøre at magen buler litt ut.

Hvis du lurer på hva som er lurt å spise og ikke spise kan du snakke med helsesøster. Helsesøster kan mye om kosthold og kropp. Helsesøster kan også sette deg i kontakt med en ernæringsfysiolog hvis du har behov for det.

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til deg som er sulten hele tiden

To tenåringsjenter sitter med en skål med frukt foran seg og spiser. (www.colourbox.com)

Det er viktig at ungdom spiser nok mat for å kunne vokse og utvikle seg. Vi har råd til deg som ofte føler deg sulten eller aldri er helt mett etter et måltid.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser