Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg takle ensomhet, og hvordan blir man kjent med andre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 14, som sliter veldig med ensomhet. Jeg ble nylig sammen med en gutt jeg er veldig glad i, og setter veldig pris på. Jeg har ingen utenom forholdet jeg kan kalle en ekte venn, og sliter mye med tunge tanker og savner å ha noen jeg kan dele slike ting med. Jeg kan snakke med kjæresten min, men det er vanskelig for han å forstå og kunne respondere pga han aldri har hatt de samme tankene, og kan derfor ikke sette seg riktig inn i situasjonen. Jeg har tidligere hatt bestevenner jeg sto veldig nær, men disse har jeg ikke kontakt med lenger og byttet skole for å få en ny start. Siden har jeg ikke følt at jeg har fått ordentlig kontakt med noen, og føler meg veldig annerledes og et slags utenforskap og en følelse av å ikke passe inn. Jeg er interessert og ikke interessert i de samme tingene som de jentene i den «gjengen» jeg er med i. Jeg føler meg veldig alene, selv om jeg vet at jeg ikke er det. Hvordan kan jeg takle ensomheten? Hvordan åpner man seg og blir godt kjent?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Uff, dette høres absolutt ikke noe hyggelig ut. Jeg forstår det sånn at du er mye ensom og har vanskelige tanker. Du sier du har fått deg en kjæreste som du kan snakke med dette om, selv om han ikke helt forstår. 


Først og fremst så vil jeg si at det er veldig bra at denne kjæresten kan være der for deg, og at du føler at han hjelper deg. Det er jo selvfølgelig dumt at han ikke kan ordentlig forstå hvordan du har det, siden han selv ikke har hatt disse tankene. Det er fortsatt en utrolig hjelp at han er der for deg, så prøv å tenk på det på den måten.  

Videre så synes jeg at du kanskje burde prøve å snakke med noen om dette. Du burde fortsette å snakke med kjæresten din, men det er nok også gunstig å snakke med noen som har en utdanning innenfor det å hjelpe folk som har vanskelige tanker. Dette kan være en helsesøster eller en psykolog. Du kan snakke med en av disse om det meste, så du trenger ikke føle at dine problemer ikke er "store" nok for å snakke med de. Jeg sier dette fordi det er mange som føler på akkurat det, men det synes jeg ikke du skal. Det er viktig at du gjør det du kan for å lette litt på trykket av de tunge tankene. 

Og for å bli kjent med andre venner som potensielt kan være bedre venner for deg, så må du nok være litt modig. Du må tørre å strekke deg ut for å snakke med mennesker du aldri har snakket med før, eller mennesker du kanskje ikke hadde forestilt deg skulle være folk du kunne likt. Man må prøve å snakke med så mange som mulig, og til slutt så er det en eller to av de som kan bli ordentlige, ekte venner. 

 

Jeg skjønner at du synes dette er vanskelig nå, men det blir nok bedre med tid. Jeg skal legge en del artikler til for deg, som jeg anbefaler at du leser. Lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Hvordan få noen til å like deg

Omriss av tegnet hjerte (www.colourbox.com)

Råd for å få noen du liker til å like deg og kanskje til og med bli din kjæreste.

Av Emilie, ungdomsredaksjonen, ung.no

Les mer

Hva skal vi snakke om?

Usikker jente (colourbox.com)

Er du redd for pinlig stillhet? Gruer du deg til daten fordi du ikke vet hva du skal snakke om? Ung.no gir deg tips til hva du kan snakke om med en du liker!

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser