Hopp til hovedinnholdet

Hva skal man gjøre om man finner en person som har svelget masse piller? 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, i det siste har jeg ikke klart å slutte å tenke på en ting. Hva skal man gjøre om man finner en person som har svelget masse piller? (Sovepiller, svelger andre andre farlige piller som intensjon å drepe seg selv) Flere steder har jeg lest at man skal stikke fingre ned i halsen for å få dem til å kaste det opp igjen, mens andre kilder sier at det er farlig. (Grunnen til at jeg har tenkt på dette er ikke fordi jeg har selvmordstanker eller er redd for at noen jeg kjenner skal gjøre dette, jeg har bare vært veldig opptatt av ulike livredningsmåter siden jeg nylig hadde om det i Helse- og oppvekstfag)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Jeg forstår at du tenker på dette.  Det forteller meg jo også at du har velutviklede evner i forhold til å bry deg om andre.

Om du finner en person som har svelget masse piller bør man først sjekke at det er liv. Rist i ham/henne for å prøve å få kontakt og sjekk puls og om han puster.  Videre bør man ringe 113. De vil gi deg råd om hva du skal gjøre i den aktuelle situasjonen. I utgangspunktet bør man være der til ambulanse kommer. Det er vanlig at de på 113 har deg i telefonen helt til ambulensen er kommet frem.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Giftige midler

Gjødsel (www.colourbox.com)

Hva skjer hvis du får i deg stoffer kroppen din ikke tåler? Og hvilke stoffer er egentlig farlig? Giftinformasjonen gir deg svar på telefon og nett.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser