Hopp til hovedinnholdet

Vennen min selvskader og jeg mistenker at hun også har selvmordstanker, hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

en av mine nærmeste venner begynte å bare gå med langarme gensere, noe som er rart siden hun aldri gikk med det før. hun begynte også og skifte til gymtøy inne på doen i garderoben og brukte langarma treningstøy. og når vi hadde svømming hadde hun alltid en grunn til å ikke ha scømming. jeg begynte og få misstanker om at hun hadde begynt med selvskading og når jeg spure hun indrømte ho det. men hun sa at jeg måtte love og ikke si det til noen og at hvis jeg sa det kom hun aldri til og tilgi meg. jeg tror hun også har hatt en del selvmords tanker men jeg er ikke helt sikker. jeg har prøvd alt jeg kan for at henne skal si det til foreldrene sine men hun nekter. og hvis ho faktisk tar selvmord kommer jeg alldri til og tilgi meg selv. som jeg har skrevet kommer hun ikke til og tilgi meg hvis jeg sier det til noen men og jeg vil ikke miste henne. burde jeg si det selvorm jeg risikerer og ødelegge vennskapet? -en som er bekymra for bestevennen sin

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no.

Jeg forstår godt du blir bekymret for bestevennen din. Hun driver med selvskading og du mistenker at hun også har selvmordstanker. 

Det er viktig at du forteller en voksen om bekymringen din for bestevennen din. Du kan snakke med eksempelvis dine egne foreldre, så kan de kontakte hennes foreldre. Eller du kan gå til helsesøster og fortelle om bekymringen du har, så kan helsesøster invitere henne og/eller foreldre til en samtale. Helsesøster har taushetsplikt, som betyr at hun ikke kan fortelle hvem som har meldt bekymring, dersom du er tydelig på at du ikke vil det fordi du synes det blir veldig vanskelig og er redd bestevennen din vil bli sint på deg. Når du snakker med en voksen - enten foreldrene dine og/eller helsesøster - så behøver du ikke si alt eller ordrett fra de fortrolige samtalene dere har hatt sammen, men jeg tenker det er viktig at det kommer frem at du er veldig bekymret for hvordan hun har det og at du mistenker at hun har det veldig vondt, så vondt at hun kanskje ikke vil leve lengre. 

Jeg er ikke i tvil om at bestevennen din vil forstå at du nå må ta henne på alvor og melde bekymring. Det er det eneste rette nå. Du kan ikke bære et så stort ansvar helt alene på dine unge skuldre og hun skal ikke ha det så vondt som hun har det nå. Venninnen din bør få litt hjelp så hun kan få det bedre med seg selv. Her må de voksne hjelpe til, først og fremst bør foreldrene hennes vite - slik at de kan ta godt vare på henne og søke god hjelp for henne enten fra helsesøster, lege eller hos BUP.

Du virker som en veldig god venn, som bryr deg masse og som bare vil henne vel. Hun er heldig som har deg! Jeg tror hun ser det også, men kanskje nå er hun mest redd for hva de voksne vil tro, tenke og mene om henne og vil derfor kjempe med nebb og klør for at ingen andre skal vite få vite noe.  

Jeg har lagt ved noen artikler, som jeg ber deg om å ta en titt på.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Taushetsplikt i skolen

Taushetsplikt i skolen

Mange lurer på dette med taushetsplikt på skolen. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og hva betyr det i din skolehverdag? Her er en oversikt.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser