Hopp til hovedinnholdet

Jeg får panikk før jeg skal snakke eller fremføre noe på skolen. Jeg skjelver og blir kvalm. Føler meg stresset hele tiden og klarer ikke å skolen helt bak meg. Jeg gjør det bra på skolen. Ingen vet hvordan jeg har det. Hva skal jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på hva som er galt med meg. Jeg får ofte panikk før jeg skal snakke eller fremføre noe på skolen. Hvis vi for eksempel skal lese en tekst høyt en og en, får jeg med en gang en ekkel følelse, jeg begynner skjelve og føler meg kvalm. Føler meg også veldig stresset hele tiden, jeg klarer aldri å legge skolen helt bak meg i helgen, føler jeg aldri har fri, og hjemmet hjelper de ikke heller, hver gang jeg sier jeg har mye å gjøre, svarer de ironisk på en ekkel måte. Jeg er en jente som får bra karakterer og gjør det bra på skolen. Men ingen vet hvordan jeg har der, føler at jeg hele tiden må være perfekt. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no!

Ut ifra din beskrivelse av hvordan du opplever hverdagen din, kan det virke som om skole og lekser opptar all din tid og at du er kommet i en vond sirkel.

Det er ikke uvanlig det du opplever. Mange ungdommer opplever å ha store forventninger til seg selv og vil være flinke og setter store krav til seg selv, slik som det du gjør.

Det er ikke noe galt i seg selv å ha ambisjoner i livet, men det er viktig å skape balanse i livet sitt, ellers blir man stresset og man får slike symptomer slik som du beskriver. Skjelving, kvalme og panikk er kroppens reaksjon på stress.

Du trenger å gjøre endringer i livet ditt, slik at dette ikke blir verre for deg.

Det er leit å høre at ikke foreldrene dine tar deg på alvor, men avviser deg når du forsøker å fortelle hvordan du har det.  

Kanskje er de ikke bekymret, fordi de ser at du er flink på skolen og ikke klarer å se at du er inne i en vond sirkel.

Jeg tenker at du selv kan ta ansvar for å skape balanse i hverdagen din. Det vil bidra til at du vil få overskuddet tilbake og blir mer effektiv med leksene også.

Du trenger å gjøre helt andre ting enn bare lekser og skole i løpet av dagen. Og du må gjøre det med god samvittighet. Test gjerne ut det en 14 dagers tid og se hva det gjør med deg.

Sett av tid til å gå en tur eller jogge 30-60 minutter 3-4 ganger i uken. De andre dagene kan du bruke tiden til å lytte til god musikk du liker, eller treffe en venninne og gjøre noe gøy. Trening og aktivitet frigjør lykkehormoner i kroppen og "lader batteriene". Sørg for nok søvn og regelmessige måltider. Kjenn etter om dette bidrar til at du finner "balansen".

Jeg vil ellers anbefale deg å oppsøke helsesøster og fortell hvordan du har det. Hun er vant til å snakke med ungdommer om slike ting og kan hjelpe deg til å sortere tanker og følelser, slik at du lærer deg selv bedre å kjenne, og senere kan forebygge at du havner i lignende situasjon.

Hun kan også ta en prat med foreldrene dine, slik at de blir i stand til å se hvordan du har det og kan støtte og hjelpe deg.

Jeg legger også ved noen artikler som kan være til hjelp.

Lykke til!

 

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente sitter i sofaen og er oppgitt (colourbox.com)

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Slik takler du stress

Tenåring holder ei stor rund klokke foran ansiktet sitt. (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer

Tren og ha det gøy!

Jente jogger (colourbox.com)

Her finner du råd for hvordan du kan finne glede ved bevegelse og aktivitet, enten du er vant til å trene eller ikke.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser