Hopp til hovedinnholdet

Vil bli lege, men er redd jeg ikke kommer inn på medisinstudiet. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Går i 10 og har virkelig dårlig karakterer(fikk 4 i snitt i 9.)Jeg vil bli lege, jeg tror ikke jeg kommer på en bra vgs med en firer i snitt. Altså dette er VELDIG viktig for meg,hvis jeg ikke kommer på medisin,er egt hele livet mitt ødelagt. Jeg kom til norge før ca 4 år, så kan ihvertfall ikke få 6,ere i alt. -Det er for mye press på skolen.Hvordan kan jeg si det til lærerne?Jeg får intens vondt i mage pga stress, jeg klare ikke å leve normalt, jeg klare ikke å sove fordi har vondt.Jeg blir stresset av alt,mest pga skolen. Dette har jeg hatt siden jeg kom til norge.Legene klarer ikke å hjelpe noe stort.Har vært hos legen FLERE ganger i 2,5 år, tok medisin "nexium" i en måned, men har vondt enda, han sa hvis jeg får vondt i mage etter,må jeg må ta en ting inni magen for å se hva problemet er "husker ikke hva det het".Jeg er veldig redd for å si at jeg har vondt fordi jeg vil ikke ha en ting gjennom munnen til mage. -Hva slags andre mulighet har jeg (for å bli lege, IKKE SYKPLEIER)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål. Så spennende du vil bli lege!

Du skriver du har vondt i magen, sliter med søvn, ikke klarer å leve normalt på grunn av presset på skolen, og du lurer på hvordan du skal si dette til lærerne dine. Jeg anbefaler deg først å snakke med helsesøster på skolen på det sterkeste. Det høres ut som at du ikke har det så bra på skolen, og at du er redd for å si at du har det vondt. Ingen skal trenge å føle det slik. Du kan snakke med helsesøster om alt dette for å få hjelp, og kanskje dere sammen kan snakke med læreren din om hva du føler i forhold til skolepresset.

Videre spør du hvilke muligheter du har for å bli lege. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen. Jeg vil først fortelle deg at karakterene dine fra ungdomsskolen teller kun når du skal søke plass på videregående skole, og det er kun karakterene du får på vitnemålet i 10.klasse. De er ikke avgjørende om du kommer til å bli lege, men om du kommer inn på utdanningsprogrammet (linjen) du ønsker på videregående. Om du ønsker å bli lege, er det lurt av deg å søke studiespesialisering på videregående. 

Det er kun karakterene dine på vitnemålet fra videregående som er avgjørende om du kommer inn på medisinstudiet. Jeg anbefaler deg nå kun å fokusere på å få de beste karakterene du kan, slik at du kommer inn på utdanningsprogrammet du ønsker på videregående. 

Hvis du skulle ønske å forbedre karakterene dine på vitnemålet fra videregående, vil det også være mulig både før og etter videregående. Du kan ta opp fag som privatist. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen. Jeg vil også minne deg på at du kan snakke med lærerne dine på ungdomsskolen og når du starter på videregående om hvordan du kan forbedre karakterene dine. 

En annen mulighet er å studere medisin i utlandet. Det er mange studenter som gjør det. 

Jeg synes det er utrolig fint at du skrev inn til oss, og håper virkelig du snakker med noen om hvordan du har det. Det er også godt gjort av deg å allerede vite at du vil bli lege, det er ikke mange som vet hva de kunne tenkt deg å studere allerede som 14 år. Jeg vil også til slutt minne deg på at du har utrolig god tid til finne alt dette ut, og det er utrolig mange muligheter der ute! Det er lenge til du evt. skal søke medisinstudiet. 

Jeg håper svaret var oppklarende, og ønsker deg alt godt videre! Masse lykke til :) 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Poeng utdanning

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Videregående skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om videregående skole