Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med noe jeg mistenker kan være ocd. Hva kan jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei I tre år har jeg slitt med noe jeg mistenker kan være, ocd. Jeg kjenner på kroppen at jeg rett og slett er utslitt og jeg klarer såvidt å komme gjennom dagen. Skolen gikk bra en stund, men nå har jeg begynt å gjøre det dårlig, og grunnen er helt ærlig det at tankene tapper meg for energi. Jeg vasker hendene over 40 ganger om dagen, kan ikke engang ta på offentlige dørhåndtak uten å skrubbe hendene fordi jeg tror jeg har fått hiv eller andre sykdommer på hendene. Jeg må gjøre ting på en spesiell og flere ganger slik at dårlige ting ikke skal skje med familien min eller vennene mine. Uten at jeg vet hvorfor, hater jeg tallene 8, 13, 16, 17 og 44. Så jeg må for eksempel ta på en bukse jeg brettet sammen mindre eller mer enn 8 ganger osv. Jeg kan ikke engang skru av lampene på rommet som en vanlig person. Det er også mye mer. Jeg har en frykt om at noe skal skje med noen jeg er glad i hver eneste dag, og jeg er lei av å kaste bort tiden min på å være redd for alt. Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver inn til oss i ung.no. 

Du beskriver tvangstanker og tvangshandlinger, som virker veldig plagsomme for deg og som gjør deg utslitt i løpet av dagen. Jeg forstår godt at du synes dette er veldig strevsomt og ber om hjelp. 

OCD er en alvorlig lidelse som har alvorlige og ofte livslange konsekvenser for den som rammes, og for pårørende, dersom riktig behandling ikke gis. Behandling av lidelsen krever spesialkompetanse. Samtaler med psykolog eller annet helsepersonell uten spesialkompetanse hjelper ikke.

Lidelsen er langt mer utbredt enn de fleste er klar over og rammer minst 1 % av befolkningen, dvs 50 000 eller flere personer i Norge. I tillegg vil ubehandlet OCD påvirke 100 000-150 000 pårørende, ofte i så stor grad at det medfører sykemelding i kortere eller lengre tid. Når tvangen hindrer et normalt liv har man krav på utredning. Ubehandlet har lidelsen svært ofte store konsekvenser for et sosialt liv, utdanning og arbeid. Det er derfor viktig for den enkelte, og for samfunnet, at man ved mistanke om OCD blir henvist til en instans med spesialkompetanse på OCD.

Det finnes et effektivt og spesialisert tilbud for behandling av OCD i Norge. Tilbudet er organisert som lokale OCD-team. Henvisning til OCD-team må gjøres av fastlege eller spesialister i offentlig eller privat helsesektor.

Listen over helseinstitusjoner som diagnostiserer og behandler OCD finner du her: tvangslidelse.no/ eller ananke.no/index.php/om-ananke/behandlerliste

Privatpersoner og pårørende kan ta direkte kontakt med flere av OCD-teamene for å sjekke ventetider. Man har rett til diagnostisering og eventuell behandling i hvilket som helst av disse teamene fordi rett til fritt sykehusvalg gjelder også for psykiske lidelser. De fleste har mest effekt av behandling i nærmiljøet da mye av behandlingen foregår i hjemmet og på skole/arbeidsplassen. Det er også lettere i forhold til oppfølgingen.

OCD-teamene behandler brukere fra BUP, barn og ungdom opp til 18 år, og fra DPS etter fylte 18 år. 

Dersom du ønsker å bli henvist til et OCD-team for utredning av mulig OCD-problematikk, ta kontakt med fastlegen din. Fastlegen vil normalt gjennomføre en kartlegging av problematikken og sende en henvisning til Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP), som vil vurdere rettighetene dine og henvise til et OCD-team. Der blir det foretatt en utvidet vurdering og ut i fra det finne ut om det er en behandlingstrengende OCD. Blir det stilt en OCD diagnose vil behandlingen foregå i OCD-teamet.Pasienten må kunne forvente å raskt bli henvist til riktig diagnostiserende OCD-team fordi lidelsen kan eskalere raskt.

Se også www.ananke.no, som er nettsiden til Norsk OCD foreningen.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse