Hopp til hovedinnholdet

Pappa har et slags forhold til en annen dame. Mamma og pappa vet ikke at jeg vet. 

Jente 18 år
 

Spørsmål

Det har vært dårlig stemning mellom mamma og pappa en god periode. De forteller at det bare er fordi de er slitne begge to. Men jeg fant at mamma har søkt på hvordan komme seg over utroskap fra ektefelle, men hun bortforklarte dette også. Senere har jeg gått inn på meldinger og fått bekreftet der at pappa har hatt et slags forhold til en annen dame. Pappa lovte meg at dette ikke var noe av grunnen til den dårlige stemningen. Mamma og pappa vet ikke at jeg vet det, så derfor er det slitsomt for meg å prøve å late som ingenting når jeg er rundt spesielt pappa. Jeg syns det er vondt å se mamma ha det tøft, hun har blitt veldig tynn og er veldig sliten. Jeg vet ikke hva jeg burde gjøre, men har en lillebror jeg ønsker ikke skal få vite om dette. Har du/dere noen råd?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Du har sett at mamma har søkt på hvordan komme eg over utroskap fra ektefelle, og har senere fått bekreftet at pappa har et slags forhold til en annen dame ved å gå inn på meldinger. Du beskriver dårlig stemning hjemme, der mamma har blitt veldig tynn og virker veldig sliten. Ingen av de vet at du vet, og du synes det er slitsomt å late som ingenting.

Jeg forstår godt at dette blir vanskelig for deg! Det er mange ungdommer som tar kontakt med det samme dilemmaet som du har. Da er det bra å vite hva man kan gjøre med det, og hvordan man kan snakke med foreldrene sine om det man har sett og hørt. 

Du skriver at du har oppdaget at pappa er utro på bakgrunn av det du har sett mamma søke opp utroskap på nettet og lest meldinger på telefonen til pappa. Men husk - det er ingenting du vet for sikkert før du har fått snakket med dem. Jeg syns du skal snakke med foreldrene dine om dette, selv om det sikkert vil føles både ubehagelig og vanskelig. Jeg kan tenke meg at du er usikker på hvordan de vil reagere hvis du sier at du har sett på loggen at mamma har søkt på utroskap og forteller om det du har sett på pappas telefon. Kanskje du føler at de syns du snoker, eller blander deg inn i ting du ikke har noe med? Men ungdommer får med seg mer enn de voksne forstår, og det er viktig at du får gode svar slik at du kan bli trygge på situasjonen hjemme og ikke gå å lure på om alt er bra mellom dem. Jeg syns ikke du skal gå alene med de bekymringene du forteller at du nå har.

Din bekymring er jo knyttet til ting du ikke helt vet hvordan er, men bare ser litt fra utsiden. Og når du ikke vet alt for sikkert, løper fantasien gjerne løpsk. I tillegg får du trolig mange ubesvarte spørsmål. Hvordan har mamma og pappa det egentlig..? Hva betyr det som du har lest på telefonen til pappa? Skal de skilles og hva skjer med familien da? Kanskje begynner du også å se for deg ting som kan ha skjedd som du egentlig ikke har grunnlag for å vite om er sant. Eksempelvis kan bekymringer du har for mamma og hennes helse kan ødelegge for hvordan du har det med deg selv.

Du kan gjerne snakke med pappa alene først, ettersom det er på hans telefon du har fått bekreftet at han har et slags forhold. Fortell hva du har oppdaget og hva du har tenkt på i forbindelse med dette. Hør hva han har å si. Fortell han om din bekymring. Det er viktig at pappa skjønner hva slike bekymringer, og hva usikkerheten gjør med deg. Men uansett hvordan du sier det, vil dette sannsynligvis oppleves som en vanskelig samtale for dere begge. Kanskje blir det krangling, gråt og fortvilelse, men kanskje også tilgivelse. Og forhåpentligvis kan pappa være ærlig med deg om hva som har skjedd og hva han vil gjøre videre.

Husk at den situasjonen som mamma og pappa står i er deres ansvar. Selv om du har rett til å få vite hva som skjer, er det de som skal håndtere parforholdet sitt. Hvis det viser seg at det er noe mamma ikke vet som hun bør få vite om bør pappaen din ta dette opp med henne selv.

Hvis du ønsker noen andre enn foreldrene dine å snakke med kan du for eksempel gå til helsestasjon for ungdom. Der jobber det blant annet helsesøster, som har taushetsplikt og som kan hjelpe deg med å forberede deg til samtalen med pappa/foreldrene dine. Helsesøster er vant til å snakke med ungdommer om slike ting så du trenger ikke føle deg rar eller flau over dette. Det viktigste er at du gjør noe for å minske bekymringene dine og for å få klarhet i situasjonen.

Jeg ønsker deg lykke til og alt godt! Jeg syns du er tøff som tar tak i dette, og jeg håper foreldrene dine tar deg på alvor når du kommer og snakker med han.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mamma eller pappa er utro - hva gjør jeg?

Tar av seg ringen (colourbox,com)

Mange barn og unge opplever å få et innblikk i de voksnes hemmelige liv. Hva skal du si og gjøre? Les spørsmål og svar på dette, kanskje det kan være til hjelp.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser