Hopp til hovedinnholdet

Jeg gruer meg til å reise til byen med venner, vil helst slippe.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går første året på Vg og trives på linjen og er venner med alle. Noen av jentene i klassen skal til byen å spise og shoppe på lørdag, og spurte om jeg ville være med. Jeg sa at jeg kunne, men nå angrer jeg. Jeg har aldri vært noe særlig i byen og jeg er en person som hater å gjøre nye ting. Jeg får helt panikk når jeg må gjøre noe jeg ikker pleier. Jeg går med angst og får ikke sove i flere dager før det. Jeg pleier alltid komme med en undskyldnig til hvorfor jeg ikke kan, men denne gangen kom jeg ikke på noe. Jeg har mye heller lyst å være hjemme å gjøre noe jeg liker, men det tørr jeg ikke si. Hva skal jeg gjøre? Må jeg gå? Eller kan jeg lyve å si at jeg er syk eller noe sånt? Har virkelig ikke lyst å gå. Ikke på grunn av jentene, men på grunn av situasjonen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du kontakter Ung.no.

Så hyggelig at du trives på skolen og blir invitert med på byen av dine nye venninner. Det er jo egentlig en veldig koselig ting å gjøre, og jeg mistenker at du vet at dette er en situasjon som i utgangspunktet ikke er farlig.

Men jeg forstår at du ønsker å slippe unna denne situasjonen, om tanken på den skaper vonde følelser. Samtidig er dette en god situasjon å øve seg på å bli mer modig og tørre å prøve nye ting. For du skal vel ikke fortsette å være hjemme i trygge omgivelser resten av livet? 

For å komme videre må du utfordre angsten din og tillate deg selv å erfare at ting går bra selv om du gruer deg på forhånd. Alle kan ha bekymringer og sommerfugler i magen første gang en gjør noe nytt, men husk at det mest sannsynlig vil gå mye bedre neste gang du skal gjøre den samme tingen.

Så forsøk å overse alle dine katastrofetanker og ta sjansen sammen med gode venner. Jeg er sikker på at du får en hyggelig tur på byen sammen med gode venner.

Gruing er forresten veldig unyttig ting å gjøre. Det får deg til å ha det vanskelig, før situasjonen oppstår. Forsøk å avlede deg selv ved å gjøre andre ting om gruetankene dukker opp.

Ta også kontakt med helsesøster på skolen. her kan du få hjelp å støtte til å tåle å stå i situasjoner som kan oppleves vanskelige, men som i utgangspunktet skal være både hyggelige og nyttige for deg.  

Ellers anbefaler jeg deg å lese artiklene jeg legger ved. 

Lykke til.

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser