Hopp til hovedinnholdet

Har funnet mange tegn på at jeg kan ha ADD, hvordan finne det ut?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Vet ikke om jeg valgte en passende kategori, men prøver: Har funnet mange tegn på at jeg kan ha ADD, hvordan kan jeg komme til en konklusjon på om jeg har det eller ikke? Kan jeg teste det på noe vis?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

ADD er en type ADHD. Når man har ADD (Eller ADHD uten hyperaktivitet, som det også kalles) synes man det er vanskelig å få med seg muntlige beskjeder, glemmer avtaler, mister ting og gjør ting uten å tenke seg om. Mange av disse kjennetegnene kommer særlig frem på skolen. Der kreves det at man sitter stille i timene og følger med i undervisningen. Mange med  ADD synes det er vanskelig å fullføre oppgaver og konsentrere seg om skolearbeidet. Noen utvikler derfor i tillegg fagvansker, problematferd, noen også sosiale og følelsesmessige problemer.

Det er kanskje slik du føler det? 

Jeg forstår at du har lest endel om dette og kjenner deg godt igjen. For å finne ut om du har ADD må du utredes grundig. Først kan du ta kontakt med helsesøster på skolen din og fortelle at du ønsker å utredes for ADD. Helsesøster vil vite veien å gå i din kommune. Vanligvis blir man henvist til PPT (Pedagogisk Psykologisk Tjeneste) De vil gjøre første del av utredningen. Utrdningen består av en rekke tester, samt skjemaer som skal fylles ut av deg, foreldre og skole. Om PPT mener det er grunnlag for å stille diagnosen, blir du sendt videre til BUPP, som utfører siste del av utredningen.

Om du ikke går på skole, kan du ta kontakt med fastlegen din. 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer

Innlegg: "Livet med ADHD og Asperger"

Yousef Bartho Assidiq

Å leve med ADHD er ikke alltid like lett. Men plutselig kan en se fordeler med det også! Yousef Bartho Assidiq forteller.

Innlegget er srevet av Yousef

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser