Hopp til hovedinnholdet

Jeg har angst hele tiden

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har angst hele tiden, spesielt da jeg skal legge meg. Jeg er LIVREDD for alt! Jeg er redd for å kjøre tog, gå ute om kvelden, være hjemme, sitte i bilen, sitte på fly, være på skolen, være inne og være ute. Være inne på teater, være hjemme alene, spise mat fra utesteder, sove på hotell... ALT DU KAN TENKE DEG! Det er GRUSOMT. Hjertet slår fort, jeg får pusteproblemer og er kjemperedd fra da jeg våkner om morgenen til da jeg sovner på kvelden. Dette startet for to uker siden ca, og blir bare verre. Jeg vet ikke helt hva jeg er redd for, jeg bare er redd. Liksom, følelsen av å være redd er der. Da jeg får anfall skjelver jeg og blir kvalm.Mamma og pappa tror ikke på meg da jeg får angstanfall eller sier jeg er redd, så de bare ler av meg og ber meg om å slutte å overdrive. Jeg tror det startet da hunden til læreren min fikk epilepsianfall på skolen, og jeg ble redd for å få det jeg også også boblet det seg opp til bare ren redsel. Hva skal jeg gjøre nå? Jeg er så redd for å bli gal!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16,

Takk for at du skriver til oss.

Du forteller at du de siste to ukene har utviklet en intens angst, og du opplever å være redd mye av tiden og har mange fysiske symptomer. Dette må kjennes både skremmende og slitsomt. 

Om panikkangst

Det er viktig at du vet at et panikkanfall ikke er farlig. Det bare føles slik. Panikkangst er en falsk alarm på frykt i en situasjon der det ikke er noen naturlig forklaring på frykten.

Et panikkangfall er en sterk frykt for at noe forferdelig vil skje som også gir mange ubehagelige kroppslige symptomer. Når man har hatt ett panikkanfall, så utvikler man en frykt for nye panikkanfall som så gjør at man blir redd for å miste kontrollen. Mange som får panikkangst utvikler også en frykt for å være på bestemte steder, da gjerne steder man har hatt panikkanfall tidligere. Man blir veldig sensitiv på de kroppslige reaksjonene noe som fører til at man mistolker helt vanlige kroppsfornemmelser som en begynnende teng på et panikkanfall. Dette fører til en ond sirkel der et panikkanfall vil gjør at man blir lettere blir aktivert rundt egne kroppslige symptomer, som så øker sannsynligheten for et nytt panikkanfall. Dersom du er interessert i å undersøke nærmere hvordan du kan jobbe med panikkanfallene dine, så kan du lese mer om dette ved å trykke her. Jeg legger også ved noen artikler om angst som jeg anbefaler deg å lese. 

Mine råd til deg

Jeg synes det er leit at foreldrene dine ikke lytter til at du strever sånn som du gjør. Jeg vil råde deg til å forsøke å snakke med foreldrene dine igjen. Be om å få snakke med dem, og be om at de lytter til hva har du har å si. Jeg legger ved en artikkel om hvordan man kan fortelle sine nærmeste at man strever psykisk. Jeg tror du kan få noen gode råd ved å lese den. Ikke stå alene med dette, ei jente på 16 år skal ikke måtte gjøre det. 

Jeg vil også råde deg til å snakke med en profesjonell om hvordan du strever. Du kan ta kontakt med helsesøster på skolen, eller helsestasjon for ungdom dersom kommunen din tilbyr dette. På helsestasjon for ungdom jobber både helsesøstre, psykologer og leger som du kan snakke med. Du kan også ta kontakt med fastlegen din. Både fastleger og helsesøstre harl ang erfaring med å lytte til ungdom som strever. Fastlegen din har også mulighet til å henvise deg til psykolog ved barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) dersom dette blir riktig for deg. Du kan også ringe gratis til Mental helses hjelpetelefon på telefonnummer 116 123 og få god støtte av dyktige veiledere.

Jeg håper at du har hatt nytte av å lese dette, og jeg ønsker deg lykke til videre! Ta godt vare på deg selv. 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan kan jeg fortelle andre at jeg ikke er psykisk frisk?

Jenter prater sammen (colourbox.com)

En gutt på 14 år stilte oss dette spørsmålet. Her kan du lese hva psykologen svarte. Gode råd også for andre som strever litt psykisk og holder det for seg selv eller lurer på hvordan man kan fortelle det.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser