Hopp til hovedinnholdet

Hva skal jeg gjøre med stresset mitt?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Er ikke sikker på at spørsmålet mitt er innen for dette temaet. i det siste har jeg merket at jeg føler meg alene. Litt på grunn av at jeg ikke passer inn i alle venne gjengene men uansett. Jeg har merket at nå MÅ jeg ha noe å kaste på en ball eller noe, jeg vet det høres litt rart ut. Jeg trenger noe å gjøre, det hindrer meg i å tenke på at vennene mine faller fra meg og alt annet. Bestefaren min døde for noen år siden, det var da det hele startet. Jeg har egentlig aldri snakket med noen om det før det før meg til og tenke på alt vi har gjort i lag og alt jeg angrer på. Hva skal jeg gjøre med "stresset" mitt. Jeg har mye og gjøre i ukene, men når jeg kommer hjem så tenker jeg på det igjen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Du skriver at du føler deg alene og tror det er fordi du føler du ikke passer inn i vennegjengene. Du tenker mye på det og vil helst ha noe å gjøre for å slippe å tenke på alt dere har gjort sammen og alt du angrer på. Du spør hva du skal gjøre med stresset ditt.

Så fint at du skriver til oss og at du nå har fått satt litt ord på hvordan du har det. Ut fra det du har skrevet kan det virke som du forsøker å ha mye å gjøre for å slippe å tenke på det som er vondt. Kanskje det er slik at du flykter litt for å slippe å tenke og føle? Det tenker jeg er litt uheldig for deg. 

Det er viktig at vi får erfare følelser som kommer og går, og også forholder oss til oss selv med de tankene og følelsene som vi har og kjenner på. Jeg forstår at det kan kjennes ubehagelig og en derfor kan velge minste motstandsvei ved eksempel å unngå å tenke og føle på hvordan en egentlig har det. Du er ikke alene om å velge den strategien. Mange gjør det.

Jeg vil tro at du kan ha godt av å ha noen gode samtaler med helsesøster eller sosiallærer på skolen din, der du forteller litt om hvordan det er for deg, hva du tenker på og hvor vanskelig det blir for deg når du føler deg alene. Sammen kan dere forsøke å finne gode måter for deg å tåle og stå i de følelsene du kjenner på. Helsesøster kan eksempelvis lære deg psykologisk førstehjelp, som er et godt verktøy å ha med seg inn i ulike situasjoner.

Jeg har lagt ved flere artikler som jeg tror kan være fine for deg å lese. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser