Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med depresjon og nå får jeg ikke ereksjon...

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg sliter med blant annet depresjon, angst, stress, noe sinneproblemer og ensomhet. Den siste uka +/- har jeg ikke fått ereksjon og ikke vært noe form for kåt i det hele tatt. Idag fikk jeg lyst til å prøve å runke igjen, og jeg prøvde alt fra porno til tanker til sexnoveller. Jeg klarte rett og slett ikke å få ereksjon. Jeg er bare rett under gjennomsnittet på vekt på min alder, og jeg trener ca. 2-4 ganger i uken. Den siste uka har det blitt lite med trening og ordentlig mat pga psykisk helse. Jeg lurte bare på om den eneste grunnen til at jeg ikke får ereksjon og blir kåt er pga psykisk helse? Er det noe jeg kan gjøre for å få tilbake lysten til å runke og ereksjon? Skal starte i samtale igjen i januar, samt starter snart med antidepressiva. Men er det noe næringsstoffer e.l. jeg kan få fra mat/drikke som kan hjelpe til med dette? Noen øvelser e.l.? Kan dette holde på i flere uker fremove? Noe annet spesielt jeg kan gjøre? Vil bare ha muligheten til å få ereksjon igjen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Du skriver at du sliter med depresjon og angst, og den siste tiden ikke har følt sexlyst, og heller ikke klart å få ereksjon. 

Det er helt riktig at man kan ha redusert sexlyst og derved også medfølgende dårlig ereksjon ved depresjon og angst. Dette henger sammen med nevrologiske ting som skjer i hjernen og som påvirker lyst/ og orgasmesentret med negative signaler.

Det kan bli på en måte som alle "normale"nevrologiske signaler går feil når man er deprimert, og da også de sexologiske impulsene. Også sensiviteten på penis endrer seg fordi de sensoriske (følelsesbaserte) nervebanene blir nedsatt. Så her har du mye av forklaringen på det du spør om skjer med deg.

Jeg forstår det som at du har søkt hjelp, og skal starte med behandling igjen i januar. Det er bra. Du skriver at du også skal begynne med antidepressive medisiner. Det er gode antidepressiver på markedet og brukes det i kombinasjon med samtalebehandling og i samråd med en lege vil det hjelpe deg å bli raskere bra.  

Du spør om næringstoffer, og det er helt klart at kosthold alltid er viktig, spesielt ved depresjon. Man bør spise regelmessig og variert og unngå "junkfood". Det er den seksuelle lysten som lider mest under depresjon.

Det er nok ingen fysiske øvelser du kan gjøre, annet enn å snakke om hvordan du har det. For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Det er viktig at du forteller om manglende sexlyst og ereksjon også selv om det kan være vanskelig. Du kan eventuelt vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon.

Jeg tenker at dette er forbigående og at du selvfølgelig vil få tilbake seksuell lyst, og dermed ereksjon. Gå i samtaler og kanskje få skikkelig medisinering når de gjelder depresjon og angst, så vil disse sekskuelle problemene løse seg når du kommer tilbake til stabilt godt stemningsleie. 

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene. Og du kan ta kontakt med barneombudet: Ring 22993950. Åpent kl. 09:00 - 15:00. På nett: barneombudet.no

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser