Hopp til hovedinnholdet

Jeg har sosial angst og vet ikke hva jeg skal gjøre.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, nå er klokka 00.00 og jeg har akkurat kommet hjem fra skole ball. Dette var min første gang og jeg er stolt over at jeg klarte det siden jeg har utrolig sterk sosialangst.. alle koste seg, de danset med utrolig høy musikk og det lignet mer på en fest.. men greia er at jeg følte at jeg kansje klarte det her helt til en stund der jeg fikk mange komentarer på at jeg var sur og kjedelig selv om de vet at jeg har angst. Jeg begynte å føle meg dårlig og venninna mi begynte og utestenge meg. Jeg er sykt sint og trist siden jeg ALDRIG kommer til og bli bra nokk. Folk plager meg får at jeg ikke kan prate med andre og jeg føler meg helt grusom. Det er også en del som ler av meg.. jeg vet ikke hva jeg skal gjøre!:( jeg klarer ikke å leve som dette mer! Dette er mitt 4 år med sosialangst og jeg begynner å bli sint siden jeg ikke klarer mere. Det er en gutt i klassen min som var litt intresert i meg, men jeg klarte ikke og se på han en gang så jeg blir sykt trist.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no.

Så flott at du gikk på ballet og det synes jeg du absolutt skal være stolt av! Kjempebra jobbet! 

Til tross for uheldige opplevelser, så synes jeg du skal løfte frem at du faktisk møtte opp og var der sammen de andre. Ut fra beskrivelsen din, så virker det som om de rundt deg ikke kjenner så godt til hva sosial angst er og hvordan det føles. Kanskje det er uvitenhet som er grunnen til at de kommer med slike sårende kommentarer? Husk på at selv om noen kommenterte på at du var sur og kjedelig på ballet, så betyr det ikke at de eier sannheten og at du faktisk var sur og er kjedelig. Andre skal ikke få lov til å definere deg eller si hvem eller hva du er. Det vet du best selv! Jeg synes det er dårlig gjort å si noe sånt, spesielt dersom de vet at du strever med sosial angst. Jeg vil anbefale deg å si fra til lærer og kanskje det ville være en god idé å få eksempelvis helsesøster til å snakke litt om sosial angst i klassen eller på trinnet. Du er ikke alene om å kjenne på sosial angst, mange vil kjenne seg igjen.

Det er synd du opplevde at venninnen din stengte deg ute. Kanskje dette er noe du kan prate med henne om? Du kan helt klart fortelle henne at du synes det var dumt det som skjedde på ballet og si også noe om hva du trenger i slike situasjoner. Kanskje hun trenger å vite litt mer om hvordan det er for deg?

Det er sikkert veldig godt for deg å vite at en gutt i klassen liker deg. Det kan utløse sterke følelser og det er ikke uvanlig at en da blir veldig sjenert og ikke tør en gang å se på personen. Jeg synes ikke du skal "straffe" deg selv med vonde tanker om deg selv fordi du ikke klarte å flørte med han. Dessuten så tenker jeg at han - som den interesserte gutten han er - kunne vel også ta initiativet den kvelden?

Jeg håper du får hjelp for angsten din. Det tenker jeg er viktig at du får. 4 år med funksjonsnedsettende sosial angst er virkelig tøft, så jeg forstår veldig godt at du blir fortvilet. Det finnes god hjelp for sosial angst, så ikke gi opp og vit at du kan få dette her til! Jeg håper du går til BUP og får god hjelp der. Dersom du ikke opplever at hjelpen har god effekt og demper angsten din, så si fra! Kanskje du bør teste ut andre behandlingsformer. Dette vet psykologen du går til mer om.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Gode råd for sosial omgang

Gutt prater med to jenter (colourbox.com)

Å omgås andre, bli kjent, få venner og kjæreste, kan være vanskelig for mange. Spesielt hvis man er sjenert eller føler at man ikke så lett kommer i kontakt med andre.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser