Hopp til hovedinnholdet

Synger i kor, tør ikke synge. 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vet ikke hva keg gjør jeg sliter med to ting 1 jeg går på kor men trives ikke der, selve koret er ikke problemet, men jeg er problemet. Tørr ikke synge for jeg er redd jeg synger stygt og surt og ødlegger for alle. Prøver alltid og synge kjempe lavt og jeg gjemmer meg alltid ned i skjerfet mitt. Jeg vet virkelig ikke hva keg skal gjøre føler også ingen liker meg føler alle gir meg stygge blikk, vet ikke om det gjør det da. Dette gjelder mange ting som ikke gjelder kor som gym, og ting andre ser jeg gjør. 2. Jeg sliter meg mat jeg vet ikke hva som går av meg. Jeg tenker alltid på mat som det er noe jeg bør unngå. Bytter ut produkter med andre for og spise mindre. Jeg veier litt mye fra før av da er 167 og veier 75 kg har en ganske bred beinbygning. Uansett prøver jeg ofte og ikke spise eller spise mindre en vanlig. Viss jeg spiser noe usunt føler jeg jeg må gå det av meg viss ikke føles magen stor og kjukk som den egt ikke er. Skal til bup men dette er for angst

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
1. Det er ikke så lett å vite hva andre mener eller tenker, og det er ofte at man kan tolke signalene feil. Hvis man hele tiden tenker at andre tenker det verste, blir man veldig sliten og lei. 
Når man er sammen med andre ser vi på hverandre. Det er sånn de er å være sammen med andre mennesker. Du ser på dem og de ser på deg. 
Hvordan kan du hjelpe deg selv med de tankene du har? Kan du klare å la være å tenke at de tenker dårlige eller stygge ting om deg? Når noen ser på deg, kan du se tilbake og smile. Hvis det er vanskelig å smile, kan du øve for deg selv. Når noen smiler, ser de hyggelige og blide ut. Smil smitter. 
Det er så fint å synge i kor! Kan du øve på sangene og bruke stemmen ordentlig når du er hjemme? Hvis du øver deg, vet du at du kan tekst og melodi. Da er det lettere å synge tonene ut. Du kan starte med å ta skjerfet lengre ned, sånn at du ikke synger inn i det på nest korøvelse. Deretter kan du løfte haken mer. da får du mer luft og det er lettere å synge. Neste steg kan være å legge på litt mer volum. Husk å puste ordentlig. Øv deg! Etterhvert vil stemmen din høres! Hvis man synger en feil tone, gjør ikke det noe. Alle kan synge feil tone. 
2. Det er veldig bra at du skal til BUP. Da får du en fagperson å snakke med om alt du tenker på, også angsten. Kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet, og eventuelt svarer her, hvis det er til hjelp? Da slipper du å forklare så mye. Da får du en som vet hva du strever med, det å være med de andre i korte, det å tørre og synge ut, problemet med hva de andre tenker, og dette med maten. For å hjelpe deg selv mens du venter, kan du øve deg på å spise nok mat og virkelig nyte maten. Mat er nødvendig, sunt og godt. Prøv å finne matglede. 
Kan du også klare å se på deg selv på en bedre måte, arbeide med selvfølelsen? Ungdom i dag kan oppleve et stort press på utseende. Men hvis man sammenligner seg med andre vil man finne ulikheter. Det er arvelig bestemt! Hvis alle var like ville vi vært en gjeng med roboter som hadde nummer i stedet for navn. Folk kommer i alle forskjellige, fantastiske utgaver av seg selv! Mangfoldet gir oss variasjon, inspirasjon, utfordring, glede og kreativitet. Det å være den man er, med alt man er, både på innsiden og yttersiden er noe av rikdommen med å være menneske.
I stedet for å snakke deg selv ned, skal du begynne å snakke deg selv opp! Se den fine jenta du er. Det å finne ut hvem man er, hva man står for av verdier er også en del av den følelsen man har om seg selv, selvfølelsen. Styrken i oss mennesker ligger ikke i utseende. Utseende er flyktig og foranderlig, mens holdninger, verdier og meninger definere det indre selvet.
Hvem er du? Hva vil du? Hva mener du om forskjellige ting? Hva gir deg glede? Når man er sitt egentlige jeg bevisst, er stolt av den man er vil det synes på utsiden. Når man møter mennesker som tror på seg selv, er stolt av seg selv og som viser det; går med rett rygg, møter blikket til de man møter, viser omsorg og vennlighet, spiller ikke utseende noen rolle.
Si til deg selv det du ville sagt til en venninne. Vær glad i deg selv

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser