Hopp til hovedinnholdet

Sliter med sosial angst. Lurer på hvordan fortelle dette til sin mor om lurer på om hun trenger hjelp av psykolog.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei har lenge trudd eg va sjukt sjenert men så begynte eg og tru at d kanskje va sosial angst. Så eg trudde eg hadde ein lite snev an sosial angst men skjønte ikkje Ka d egt var. Så eg googla og tok nåken testa og fant ut at eg har «severe socal Anxiety» og eg veitkje Ka eg skal gjør... eg føle meg rar? Som at eg e unormal? Veit mange sliter med masse forskjellig og det er ikkje unormalt å ha ein mental sjukdom elns men... ja? Vel det gir meining at eg har sosial angst. Har søkt på Ka det er og Ka som kan trigge det og alt stemmer med korleis eg ofte føler meg. Men probleme er; korleis kan eg sei dette til mamma? Når eg va liten snakka vi masse i lag om følelser og sånt men eg tørr ikkje lenger... det er vel ein del av sosial angst, frykta av at folk dømmer, men eg må sei det til mamma og mine nermaste venna men korleis? Og er det nødvendig med ein psykolog? Takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Siden jeg ikke vet så mye om deg her kan jeg ikke gi deg mange konkrete råd angående det du sliter med av sosial angst. Det jeg kan gjøre er å fortelle deg litt om denne lidelsen og svare på det du spør om når det gjelder det å oppsøke hjelp.

Jeg skal fortelle deg litt om sosial angst, men før jeg gjør det så vil jeg poengtere til deg at det du sliter med i sosiale situasjoner ikke trenger å være en angstlidelse.  Det kan heller være snakk om en sjenanse som er vanlig blant mange unge/ungdom og noe som kommer til å gi seg med tiden. For å finne ut om du sliter med en angstlidelse så må du snakke med dine foreldre først slik at de kan skaffe deg en time hos fastlegen din. Legen din vil igjen kunne henvise deg til samtaler hos en psykolog. Dersom du absolutt ikke vil snakke med dine foreldre så kan du selv kontakte helsesøster på skolen der du går eller ved helsestasjon for ungdom i kommunen der du bor. Her vil du også få veldig god hjelp for den angsten du sliter med.

Mange på din alder opplever å slite med lignende problemer du sliter med - med hensyn til prestasjoner på skolen, redsel for negative vurderinger fra andre og opptatthet av å bli likt/akseptert av andre jevnaldrende.  Sosial angst er en lidelse der personen er plaget av sterk angst for å gjøre ting sammen med andre.  De vegrer seg for å snakke med andre og ønsker ikke å komme i sentrum for oppmerksomhet.  De er svært opptatt av å ikke virke dumme eller for ikke å bli flaue. Angsten fører gjerne til kroppslige plager som rødme, svetting, skjelving, tørrhet i munnen, hjertebank, følelse av å ville besvime - og man er redd for at andre merker det.  Dette kan føre til at man ikke makter å være sammen med andre mennesker og bare øsnker å unnslippe eller rømme fra situasjonen som er vanskelig.

En av de viktigste måtene å komme seg ut av angst er å bli værende i de situasjonene som man opplever som vanskelige/angstfulle slik at man kan skaffe seg bevis på at det man frykter sjeldent eller aldri skjer. Psykologisk sett er det klart at mennesker med sosial angst har en tendens til katastrofetenkning. Det betyr at man nærmest automatisk blir konsentrert om det som kan gå galt i samværet med andre mennesker. De tror at andre vil benytte første sjanse til å dumme dem ut eller gjøre narr av dem.

Sosial fobi er mye mer alvorlig enn vanlig sjenanse, fordi den opplevde plagen er mye større og lidelsen medfører funksjonssvikt. Det finnes mange ulike hjelpetilbud for dem med angst og det er god grunn til å regne med at du vil få det bedre når du får hjelp. Det du kan gjøre for å hjelpe deg selv er å ikke unngå sosiale situasjoner. Press deg selv til å delta selv om du er ukomfortabel. Du må få erfaringer på at det du frykter skal skje faktisk ikke skjer! Si i fra til andre, møt deres blikk når du går forbi dem og utfordre deg selv på denne måten. På sikt vil du da få slike erfaringer og selv innse at andre faktisk liker deg, at andre er til å stole på og at du ikke dummer deg ut.

Snakk med dine foreldre og/eller med helsesøter på skolen der du går eller på helsestasjon for unge. Sammen vil dere finne ut hva det er du sliter med og hvordan du kan jobbe med å tørre å være mer sosial og bruke stemmen din.

Dersom du syntes det er vanskelig å snakke om det du sliter med er det lurt av deg å skrive ned en siden eller to om det du sliter med og at du viser dette til din mor eller til helsesøster/helsestasjonen. Da vil den/de som skal hjelpe deg få vite om det du sliter med og vil dermed sørge for at du får hjelp slik at du på sikt får det bedre med deg selv.

Håper at du fikk svar på det du lurte på! Jeg legger ved noen artikler her til deg som jeg tror du vil ha god nytte av å kikke litt på.

 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser