Hopp til hovedinnholdet

Jeg har vært deprimert siden 2014 og har selvmordstanker. Det har vært  mange tunge påkjenninger i det siste,  jeg er helt utslitt. Jeg vil er å ha det gøy igjen, være med venninner  å feste uten å  få angst og dra hjem til kjæresten, som jeg egt ikke har så mye følelser for lenger. Eneste grunnen  er at uten han har jeg ingen. Er i en vennegjeng men ingen av de anser meg som deres «venn». Blir aldri invitert på ting etter skolen. Har prøvd å ta initiativ selv, men blir masete om jeg skal spørre hele tiden. Jeg gruer meg til å gå på skolen for jeg vet at da blir jeg utenfor igjen. Jeg går til psykolog men trenger råd til ha jeg kan gjøre. Har snart russetid og jeg vil ikke være helt alene. Har mange rundt meg, men er ingen som har interesse av å «velge» meg på en måte.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg har vært deprimert siden 2014 og har mye selvmordstanker. Det har vært ekstremt mange tunge påkjenninger i det siste, og jeg er helt utslitt. Alt jeg vil er å ha det gøy igjen, være med venninner og like å feste uten å bare få angst og dra hjem til kjæresten min som jeg egt ikke har så mye følelser for lenger. Jeg elsker han, men tror eneste grunnen til at jeg holder på han er fordi uten han har jeg ingen. Jeg har en vennegjeng men det er ingen av de som anser meg som deres «venn» på en måte, blir aldri invitert på ting etter skolen, eller får meldinger osv har prøvd å Fikse det og ta initiativ selv, men blir veldig masete om jeg skal spørre hele tiden. Nå tørr jeg ikke mer, og jeg syntes det er utrolig flaut. Jeg gruer meg veldig til å gå på skolen for jeg vet at da blir jeg utenfor igjen. Jeg går til psykolog men trenger råd til ha jeg kan gjøre. Har snart russetid og jeg vil ikke være helt alene. Har mange rundt meg, men er ingen som har interesse av å «velge» meg på en måte.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei takk for at du kontakter Ung.no. Tolker at du får hjelp hos din psykolog. Så jeg vil bare informere om at du har mulighet til å snakke med helsesøster på skolen du går. Henne kan du snakke med om det som opptar deg i hverdagen dersom det er behov for det. 
Det er bare du som kan bestemme hva du ønsker å gjøre, hvor moro du vil ha det. Tenk etter hva som gir deg angst når du er med venner. Vennene dine kan være til god hjelp, men det er du som selv må ta ansvar for å få det gøy. Du kan ikke forandre tidligere opplevelser, men du har mulighet til å velge resten av livet ut fra egne behov. Venner og familie vil ofte at en skal fortsette å være som før. Spesielt ser en  det når det er snille og hjelpsomme personer. Alle ønsker seg et fint liv med minst mulig  bruk av energi. Da er det greit å bruke de snille rundt seg. 
Det å ta tak i egne behov og ønsker kan være skremmende for miljø rundt deg, men husk du er den viktigste personen i ditt liv. Det er bare du som  kan bestemme hva som er viktig for deg. Det kan bli ensomt fordi venner kan blir borte, men det vil komme nye mennesker som kjenner den nye deg. 
Kjæresten din. Jeg tolker ut fra det du skriver at dere bor sammen ? Har du fortalt venninnene dine at du gleder deg til å feste som de planlegger i russetiden? De kan tolke at du vil være med kjæresten  og velger deg bort fra fellesskapet av den grunn.
Be venninnene  hjem til deg før dere  går på byen. Tør å inviter. 
Ta og en titt på artiklene jeg har lagt med, det er mye nyttig informasjon der. 

Lykke til Vennlig  hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Redd for å bli alene i russetiden?

Ungdommer med røde og blå russebukser. (www.colourbox.com)

Har du ingen eller få venner på skolen din, og er redd for å bli alene eller føle deg utenfor i russetiden? Sjekk våre tips til hva du kan gjøre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser