Hopp til hovedinnholdet

Hvordan fungerer videregående skole?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er jente på 15 år. Om ca. To måneder skal jeg søke på en videregående skole. Jeg gruer meg sykt mye. Jeg vil en gang ikke snakke om det. Jeg og vennene mine vil på ulike videregåender, derfor får jeg ikke se dem. Jeg er også redd for å miste kontakten med dem, fordi alle sier at vi kommer til å vokse fra hverandre. En annen ting jeg er veldig redd for er å skaffe meg venner der. Jeg er veldig sjenert, jeg kan så vidt se på øynene til lærerene mine når jeg snakker med dem. Jeg er også veldig redd for at det skalvære dårlig miljø på skolen min. Rådgiveren på skolen min har ikke tid til å snakke med oss. Kan dere gi meg råd om hva jeg burde gjøre. Eller eventuelt forklare hvordan det ned videregående fungerer? Tusen takk på forhånd :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 
Du skriver at det ca er to måneder til du skal søke på videregående skole, og dette er noe du gruer deg til spesielt når det gjelder skolemiljø og dette med å holde kontakt med vennene dine. Jeg forstår godt at overgangen til videregående skole vekker noen følelser, og det er helt normalt å føle at man gruer seg, eller er veldig spent/nysgjerrig på hvordan den nye skolehverdagen på videregående vil bli.

Det er også trist å høre at du og dine venner blir delt da dere ønsker å gå på forskjellige skoler, og at du er redd for å miste kontakten. Dette er en naturlig del for veldig mange ungdommer i overgang til videregående, men også i overgang til eventuell høgskoler og universiteter.
Tror du det er en mulighet for at vennskapene blir sterkere når dere går på forskjellige skoler, nemlig fordi dere opplever så mye forskjellige som dere kan dele med hverandre?

Det er vanskelig å forklare hvordan videregående fungerer, og oftest innebærer det nye fag, nye omgivelser, oftere bytte av klasserom og nye klasser, medelever og lærere. Det er kjipt å høre at rådgiveren på skolen ikke har tid til å snakke med deg. Kan det være en idé å skrive ned konkrete spørsmål på et ark og gi denne til rådgiveren, så kan hun svare på disse spørsmålene etterhvert? Eller snakke med læreren om å invitere rådgiveren til å snakke med hele klassen?

Du skriver også at du er redd for å vokse fra dine venner. Jeg forstår at tanken på dette kan være skummelt. Alle mennesker forandrer seg over tid, og dette er helt normalt. Noe er kanskje perfekt den ene dagen og plutselig ikke den andre dagen, og det er det som også er fantatisk med mennesker – vi tilpasser oss andre og danner nye vennskap basert på våre nåværende interesser og personlighet. Det er mange som starter i videregående og stiller det samme spørsmålet som deg, og det betyr også at du ikke er alene om å undre hvordan man kan få nye venner – det er minst en annen i klassen som også ikke kjenner mange på den nye skolen. Det beste tipset er å være deg selv – så kommer det meste naturlig etterhvert.

 

Hilsen

Kors på halsen i samarbeid med ung.no

På chat, mail & telefon (man-fre kl 14-22)
Korspahalsen.no - 800 333 21

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ny skolestart

Jente i klasserom (colourbox.com)

Andre året på videregående skole begynner, og de fleste føler en blanding av forventninger og lengsel etter en ny ferie. 2. VGS innebærer at du nå får velge fag etter eget interesseområde, enten du går yrkesfag eller studiespesialiserende. Nye folk, nye fag, nye muligheter.

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

5 tips til den første tiden på ny skole

Skoleelever (colourbox.com)

Mange kjenner sommerfugler når de skal begynne på videregående. Nervøs fordi du ikke kjenner noen fra før? Usikker på hva som kreves? Her er tips så du kan finne deg til rette.


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

10 tips til å få nye venar

Jenter som prater (www.colourbox.com)

Dei fleste synes det er kjekt å få nye vener, men det er ikkje alltid like lett. Både på skulen og på fritida møter vi mange folk vi har lyst til å bli kjende med, utan at vi veit heilt korleis vi skal få det til.

Skrive av ungdomsjournalist Rakel.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser