Hopp til hovedinnholdet

Etter at min beste venninne valgte å avslutte livet sitt for noen få måneder siden, har livet mitt blitt snudd på hodet.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Etter at min beste venninne valgte å avslutte livet sitt for noen få måneder siden, har livet mitt blitt snudd på hodet. Kroppen verker og er utslitt, og jeg fungerer ikke i hverdagen. Jeg har ingen motivasjon for å gå på skolen, jeg har sluttet med idretten min og jeg klarer såvidt å dra på jobb. Hverdagen er bare tung og grå og jeg gråter fortsatt veldig ofte! Jeg føler at mamma/pappa/lærererne/treneren/sjefen forventer at alt er som før og jeg klarer ikke å fortelle hvordan jeg egentlig har det. Går ofte gråtende fra skolen og angrer på at jeg ikke fortalte lærerne hvordan jeg egentlig har det. Vi har masse vurderinger hele tiden og karakterene er veldig viktig for meg, i det siste har de bare gått nedover.. Jeg er ikke helt der at jeg ikke ønsker å leve lenger, men jeg klarer ikke å forstå hvordan jeg skal greie å leve med dette. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det etter at du mistet venninnen din. Jeg forstår at dette preger deg og at du er mye trist.

Det er helt naturlig at man får en slik reaksjon når man mister noen man er glad i.

Sorg er vondt og det kan ta tid før man er helt seg selv igjen. Sorg går i faser og den kan være lettere noen dager enn andre. Det er derfor det er så vondt med sorg - fordi det tar tid.

Hvis jeg forstår deg rett så er det noen som forventer mer av deg enn du er i stand til å gi akkurat nå. Det er helt greit å kjenne på at det er slik.

Du syns det er vanskelig å si fra hvordan du egentlig har det og at du noen ganger skulle ønske at du kunne si fra.

Hvordan ville det være for deg å si det du sier til oss?

Si at du har det tøft og at det er vanskelig å følge opp skolen midt oppi alt annet?

Ved å si fra så vil de andre bli oppmerksomme på deg og hvordan du har det. Når man ikke sier noe så kanskje de tror at du har det etter forholdene fint nå til tross for det som har skjedd?

Jeg vil også råde deg til å snakke med noen om sorgen du bærer på slik at du får bearbeidet det som er vondt.

Det hjelper å snakke om det!

Det hjelper også å har noen aktiviteter. Kan du ta opp igjen treningen din? Det å være sammen med andre kan være til stor hjelp.

Når du får triste og vonde tanker kan du også øve deg på dette:

Du kan sette av en fast tid til tankene dine hver dag til du har fått kontroll med dem. Først setter du av 10 til 15 minutter hver dag (etterhvert mindre) til å tenke på de tankene som ellers kommer mye. Sett av denne tiden sent på ettermiddagen eller tidlig på kvelden, senest 2 timer før du legger deg. I denne tiden kan du tenke så mye du vil, men du er ikke nødt til å gjøre dette om du ikke vil eller får det til. Når tankene kommer utenom denne tiden skal du bare legge merke til at de kommer, men ikke gå inn i dem. Bare legg merke til hva tankene går ut på og si til deg selv at du skal ikke tenke på dette nå, men skal tenke på dette senere i tanketiden din. Så lar du bare tankene gradvis forsvinne av seg selv. Ikke bli irritert om de kommer opp igjen, bare gjenta at dette skal du ta i tiden du har satt av til å tenke. Om du gjør dette hver gang tankene kommer vil det til slutt bli en automatisk tanke og tanken stoppes før du blir oppmerksom på den.

Jeg legger ved noen artikler til deg som jeg tror du kan ha nytte av å lese.

Ønsker deg alt godt!

God klem til deg

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Hva kan ungdom i sorg slite med i forhold til skolen?

Trist jente (COLOURBOX.COM)

På skolen kan ungdom i sorg merke endringer i sine faglige prestasjoner. Ungdom som er særlig fokusert på sorgen, opplever større endringer i å prestere faglig på skolen enn de som har sorgprosessen mer på avstand i hverdagen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise