Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med dårlig selvfølelse og føler meg ikke bra nok for noen.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sliter veldig med selvfølelsen min. Jeg føler meg ikke bra nok for noen. Jeg har kjæreste, og han er den beste jeg noen gang kunne hatt. Han er alltid der for meg når jeg trenger han og han hjelper og prøver så godt han kan for at begge skal ha det bra. Jeg prøver jeg også, men jeg føler at jeg ødelegger alt. Jeg føler det er min feil at vi krangler og føler meg ikke bra nok. I tillegg til at han er sjalu og det gjør meg lei meg, for jeg forguder kjæresten min, jeg ser ikke for meg at noen av oss skulle vært utro. Når det kommer til vennegjengen føler jeg at jeg ikke støtter dem nok. I tillegg til det føler jeg meg mislykket og håpløs. Jeg føler at selv om andre gir meg komplimenter og ros, blir det ikke bedre. Jeg er veldig ofte deppa og føler at jeg må få fikset dette, men jeg vet ikke hvordan. Jeg vil være mer selvsikker.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er veldig trist å høre at du føler det på denne måten. Jeg forstår godt at det er slitsomt å hele tiden gå med denne følelsen og at du ikke ønsker at det skal gå ut over forholdet ditt og vennskap.

Først og fremst så tror jeg det er viktig å være klar over at en god selvfølelse ofte er noe som kommer innen fra. Selvom det selvsagt er godt å få komplimenter og bekreftelse fra andre så er nok likevel den viktigste jobben den man gjør selv for å forbedre selvfølelsen. Det er nok viktig å være tålmodig når man jobber med dette, da det ofte er noe man sakte men sikkert må jobbe med over tid. Det kan ofte være et fint sted å starte å skrive ned ting man liker ved seg selv. Det høres kanskje litt rart ut, men det å minne seg selv på sine gode egenskaper kan i mange tilfeller hjelpe. Du tenker kanskje at det ikke er noe du liker med deg selv, men de aller fleste har noen gode sider som de er klar over. Listen du lager burde ikke kun inneholde ting som går på hvordan du ser ut, men også inkludere hvilke egenskaper du har som du setter pris på. Om du for eksempel er omsorgsfull, snill mot dyr, god til å synge, morsom eller flink til å lese så er alle de tingene fine å skrive ned. Det finnes også langt flere ting som passer på en slik liste. Prøv å sett deg ned og tenk igjennom hva du faktisk liker ved deg selv, kanskje kan du også tenke på hva andre bruker å si som er pent om deg, det kan jo hende du er enig i det også.
Husk også på at du faktisk har mennesker som er glad i deg, og at du selvsagt har en verdi og er viktig for mange.

Du skriver også at du ikke føler du støtter vennegjengen nok. Jeg vet ikke hva du legger i det, men det er nok noe man lett kan prøve å snu på. Om du for eksempel vet at en venn har det litt vanskelig eller tøft, så tilby deg at personen kan snakke med deg om det som er vanskelig. Du kan jo innstille deg på forhånd på at du skal forsøke å lytte til vennen din og å høre på hva han eller hun syntes er vanskelig. Du må ikke alltid komme med konkrete råd, det å bare være til stede er ofte like viktig. Det føles godt å være til stede for venner, og det er også noe som ofte gir økt selvfølelse, å være til stede for andre. Det er selvsagt greit at man ikke alltid har mulighet til det, når man har det vanskelig selv, men innimellom er det nok viktig å vise andre at man er der for dem.

Jeg tenker også at du kan snakke med kjæresten din om det du syntes er vanskelig. Jeg forstår det som at han er en god støtte. Prøv å snakk med han om dette med sjalusi og at du syntes det er vanskelig, og prøv å kommuniser godt sammen slik at dere kanskje forstår hverandre bedre. Det å snakke om ting som er vanskelig er nok godt i et forhold. Husk likevel og ta "pauser", slik at dere ikke kun snakker om vanskelig ting. Ta noen dager hvor dere bestemmer dere for å bare pleie forholdet og gjøre hyggelige ting sammen. Det kan i lengden være med på at dere får større tillit til hverandre, tror jeg.

Nedenfor legger jeg ved noen artikler som kan være gode å lese med tanke på mye av det du spør om, som jeg tror kan være til hjelp.

Jeg ønsker deg lykke til og håper du fikk svar på noe av det du lurte på.

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Slik er du en god venn!

To kamerater på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsjournalist

Les mer

Sjalusi og mistenksomhet - kjærlighetens bakside?

Sjalu (colourbox.com)

Sjalusi kan være som en liten djevel som gnager og fyller deg med vonde følelser. Det kan komme av at du selv har blitt sviktet, eller at du er redd for at du kan bli det.

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser