Hopp til hovedinnholdet

Lei av å glemme ting

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg er SÅ LEI av å glemne ting. Greia er at jeg har alltid vært litt distre. Jeg begynne ofte å tenke meg bort og se i løse lufta. For ikke så lenge siden glemte heg kontaktlinsene mine på hytta og måtte utsette noen handballkamper pga det (ble irritert på meg selv). Nå glemmer jeg av og til matpakker, lekser, ladere, tannkoster og sånne småting. Aller verst er det når jeg riter bort ting som skjer alt for ofte. mamma er så lei av det og jeg får så veldig dårlig samvittighet og føler meg helt udugelig. Jeg har lyst til å slutte med å glemme sånne småting, og at jeg drømmer meg bort sånn hele tida, men vet ikke helt hvordan. Skyldes det lite søvn, er jeg bare en skikkelig dagdrømmer, er det normalt, må jeg bare konsentrere meg mer? Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det er forståelig at du er lei av å være ukonsentrert og glemsk. Du nevner lite søvn. Det er viktig å få sove godt og nok.

Hvis du tror du sover for lite så kan du starte med å prøve å få orden på søvnen. Les gjerne om søvnproblemer og hva som kan hjelpe på sovno.no.

Ellers kan det hjelpe å drive med yoga og mindfullness. Men også annen trening kan hjelpe. Prøv å planlegg hverdagen din sånn at den blir overkommelig. Bruk gjerne varsler på telefonen og huskelister hvis det er er en hjelp. Hvis du opplever stress og legger mer inn i hverdagen enn du føler at du kan klare, så kan du også bli glemsk, distre og ukonsentrert. 

Du kan prøve deg frem og se om noe hjelper ut fra det jeg har skrevet. Hvis du ikke finner ut av dette selv kan det være lurt å snakke med noen. Helsesøster på skolen eller fastlegen din for eksempel. Noen ganger er det hormonelle forstyrrelser eller sykdom som kan være årsaken til sånne plager som du beskriver. Hvis du har det sånn over lengre tid som flere uker bør du be om helseundersøkelse hos lege. 

Puberteten kan også føre til at man blir litt glemsk, ukonsentrert og distre. Det kan handle om at hjernen utvikler seg mye på kort tid og pubertetshormoner kan påvirke hvordan man fungerer i hverdagen. Andre årsaker kan være mistrivsel, at man er redd og utrygg, mobbing, at man har det vanskelig hjemme, dårlig forhold til læreren på skolen etc.

Håper noe av det jeg har nevnt hjelper deg videre til å bli litt mer tilstede i hverdagen. Se også vedlagte artikler.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser