Hopp til hovedinnholdet

Er jeg overvektig, har dere noen råd om hvordan jeg kan bli tynnere. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år. Jeg veier ca 65 kilo. Jeg synes selv jeg er ganske tykk. Jeg har 8 treninger i uka pluss at jeg trener på treningssenter, men jeg blir ikke noe tynnere. Er jeg overvektig, har dere noen råd om hvordan jeg kan bli tynnere, og hva jeg burde spise?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Det høres ut som om du har et veldig aktivt liv og det er noe helsemyndighetene i Norge anbefaler. De sier at ungdommer på din alder minimum skal være 60 minutter i aktivitet hver dag. I tillegg anbefaler de tre treningsøkter per uke. 

Du skriver at du selv synes at du er tykk. Det er ikke noe greit å gå rundt å ikke være fornøyd med seg selv. Mange ungdommer som kommer i pubertet opplever som deg en usikkerhet i egen vekt og kropp. Det er helt vanlig å gå opp i vekt når man kommer i pubertet. Kroppen din utvikler seg og spesielt jenter får mer fett på kroppen. Dette er helt normalt. Jeg legger ved noen artikler som kan være fine å lese. 

Jeg kan ikke si uten å ha møtt deg om hva din normale vekt skal være. Vekten skal sees i sammenheng med hvilken vektkurve du har hatt som barn samt høyde og muskelmasse. Kanskje helsesøster på skolen din kan være en god samtalepartner om vekt og kosthold.

Jeg anbefaler deg å se på sidene til sunnidrett.no om å spise smart når man trener så mye som du gjør. Der kan du i tillegg lese om at kroppen også trenger mye hvile for å restituere seg når du trener så mye. 

 

 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Tren og ha det gøy!

Jente jogger (colourbox.com)

Her finner du råd for hvordan du kan finne glede ved bevegelse og aktivitet, enten du er vant til å trene eller ikke.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser