Hopp til hovedinnholdet

Kjærlighetsorg og suicedal.

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei alle dere i ung. Jeg er en forvirret gutt på 13 år som lurer på: Er jeg en slem person om jeg vil at den jeg var forelsket i, ska dø? Dette høres dramatisk ut, men eg har alldri følt meg så deppa som d hun gjorde meg til. Hun var en ignorerende, slem, frekk og vet ikke ka eg ska si. Dette påvirket meg veldig og føler meg utrolig dårlig for meg selv. Eg er ikke helt trygg på meg selv for de siste månedene har eg vert veldig mye på d nivået "suicidal". Hva sjal jeg gjøre? Trenger jeg hjelp? Eg ønsker trossalt at hun ska forsvinne... Hun er en jente på 14 år. Må jeg skaffe meg hjelp for å tenke på selvmord? Eg føler meg alldri trygg på meg selv og når jeg er på skolen, er jeg tydeligvis utrolig god til å late som eg e en glad person og alt d derre. Men trossalt er eg egt så depprimert og aner bare ikke hva jeg skal gjøre. Hjelp meg -Gutt 13 år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til Ung.no når du har det så tungt.

Kjærlighetssorg gjør fryktelig vondt, men heldigvis kommer man til slutt over det. Du beskriver en vond kjærlighetsorg, og du skriver at du håper person skal bli drept. Jeg tenker dette dreier seg mer om sorgen over å miste noen, enn at du ønsker at personen skal dø. Når man har kjærlighetsorg er det noen som ikke klarer å ønske det beste for den andre person. Det er naturlig. Når du kommer over henne vil du nok heller ikke at hun skal dø.

Det er mange som mister troen på at ting skal bli bra når man har det vanskelig og ikke ser noe utvei. Det er likevel slik at man vet at når du får hjelp så vil du få det bedre.

Jeg anbefaler deg å snakke med noe noen du stoler på hvordan du har det. Det kan være foreldrene dine, familie, sosiallærer eller helsesøster på skolen.

Ikke gi opp! Ofte blir ting verre hvis man holder det for seg selv. Når man klarer å snakke om det fører det som regel til at man føler seg mindre ensom med vanskene, og at man får mer tro på at man kan få riktig hjelp.

Når man er dypt fortvilet og opplever at livet er vondt og vanskelig er det forståelig at du har tanker om bare å gi opp og dø. I en slik situasjon er det viktig å huske på at selvmordstanker er en tanke og ønsker om å slippe å streve og slite med tristhet, tunge og vanskelige ting. Når du får hjelp og støtte, og situasjon blir bedre, vil du også få lyst til å leve.

Uansett hvor håpløst du synes situasjon er, er det helt sikkert mulig å få en forandring som varer over lengre tid.

Det er mange ulike måter å takle en kjærlighetsorg på, og det handler mye om å ta tak i seg selv og følelsene sine, og ikke la dem ta overhånd. Det kan ta tid å komme over en kjærlighetsorg. La deg selv få lov til å gråte og sørge over at det ikke ble dere, men la deg selv også få lov å ha noen pauser der du "tvinger" deg til å gjøre hyggelige ting.

Det er dessverre ingen vidunderkur for kjærlighetssorg, men ikke fortreng følelsene dine, de forsvinner ikke av den grunn.

Hvis du bestemmer deg for det, vil du komme fortere over henne enn om du pleier og steller med de gode minnene. Følelsene vil blekne etterhvert. Tiden jobber med deg. Erkjenn at dette kan ta tid, men at det faktisk vil gå over. Prøv å unngå henne så mye som mulig. 

Gjør ting som du liker og vær sammen med venner som bygger deg opp og gir deg positiv bekreftelse. Selv om du kanskje bare har lyst å være for deg selv, så tving deg til å være sammen med andre. Det kan få deg til å tenke på noe annet.

Det er viktig at du i denne fasen ikke begynner å isolere deg og dyrke sorgen. Da kan nemlig sorgprosessen ta lengre tid. Vær aktiv. Ikke vær så mye alene hjemme, da er det lett for at de tunge tankene kommer.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe hjelpetelefonen på telefonnummer 116 123. Det er gratis, og åpent hele døgnet. Der kan du være anonym.

Jeg håper dette var til hjelp for deg. Som sagt må du ikke gi opp. Det er hjelp å få, så hopp ut i det å fortell noen voksne om hvordan du har det og hva du sliter med.

Jeg legger ved noen artikkler som jeg anbefaler deg å lese. 

 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Kjærlighetssorg

Jente med knust hjerte (colourbox.com)

Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Hjertet ditt blir knust. Alt føles svart og trist. Hvordan skal du klare å komme over den du har elsket av hele ditt hjerte?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse