Hopp til hovedinnholdet

Hei! Jeg tørr ikke å dra til byen alene eller gå på butikken med mamma. Med en venninne går det bra. Jeg går også til treningssenter med venninnen min, men ikke alene. Har jeg sosial angst?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Ville bare spørre om dere tror jeg har sosial angst. Jeg tror jeg har det fordi jeg tør ikke å være med mamma inn på butikken engang og jeg tør ikke å dra til byen/Moa alene..Men jeg tør det om jeg har med en venninne da. Det hender av og til at jeg og mamma krangler og da tar hun opp at jeg har sosial angst og at jeg nesten ikke tør å gå ut døra for jeg tror at noen skal se på meg. Jeg vet nesten ikke hvordan jeg skal oppføre meg blant andre..Venninnen min og jeg går på treningssenter sammen og når hun sier at hun ikke kan være med den gangen så sier hun at jeg kan jo dra dit alene. Og da sier jeg ja,det skal jeg og så møtes vi på skolen dagen etter så spør hun hvordan det var på treningssenteret. Da juger jeg og sier at det var gøy slik at hun skal tror at jeg var der! Og jeg liker ikke å juge men jeg må ellers så finner hun ut av at jeg har sosial angst.hvis jeg har det da.. jeg vet ikke. Tror dere at jeg har det?Helst skriv litt utfyllende.. Tisen takk ❤️❤️

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så fint at du skriver til ung.no.

Ut ifra det du skriver, kan det minne om litt sosial angst, uten at problemet ditt virker så stort.

Dette er ingen psykisk sykdom, men noe veldig mange opplever, spesielt i ungdomsårene, når man er usikker og beskjeden.

Det at du klarer deg fint på de fleste sosiale arenaer når du er sammen med venner, kan tyde på at angsten din kan betraktes som lett og ikke så alvorlig.

Det er likevel viktig at du trener deg på det du gruer seg til og ikke unngår disse situasjonen.

Sosial angst innebærer en frykt for visse sosiale situasjoner, slik som du opplever. Det kan nemlig være frykt for å gå i butikker, i byen eller ved sosiale tilstelninger der det gjerne er mye folk.

Du skriver at du ikke vet hvordan du skal oppføre deg blant folk, noe som kan forklare årsaken til angsten din. Kanskje er du litt beskjeden og usikker på deg selv og er redd for å gjøre eller si noe dumt?

Underliggende enhver form for sosial angst, er nemlig frykten for å bli evaluert, bedømt, latterliggjort eller ydmyket i offentlighet.

Det å tørre å være deg selv slik du er når du er sammen med venner er bra nok. Ikke forvent at du skal prestere noe.

Det er mulig å bli kvitt denne frykten, men det er viktig at du tørr å utfordre de vanskelige situasjonene.

Angst er ikke farlig, men det er veldig ubehagelig, og man kan trenge litt hjelp med å trene seg til å bli kvitt den. 

Du skriver at når du og moren din krangler, tar hun opp at du har sosial angst. Kan det være at moren din ønsker å hjelpe deg, men ikke vet hvordan hun skal gjøre det? Kanskje bidrar hun til å stresse deg mer i disse situasjonene?

Det kan nemlig virke som du føler deg tryggere når du er sammen med venner på sosiale arenaer enn med moren din?

Du skriver at du ikke liker å lyge til venninnen din. Du kan velge å si at du føler deg usikker og beskjeden og ikke liker å gå på trening eller på byen alene.

Jeg vil anbefale deg å kontakte helsesøster på skolen og fortelle hvordan du har det. Spør om hun kan hjelpe deg litt. Hun er vant til å hjelpe ungdommer som strever slik du gjør.

Hun kan også snakke med moren din, og gi råd om hvordan hun kan støtte og hjelp deg bedre.

Jeg legger ved en artikkel som jeg anbefaler deg å lese.

Lykke til!

 

 

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser