Hopp til hovedinnholdet

Mye fravær på skolen og sliter med angst og ensomhet.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 14 år og går i 9kl. I 8kl hadde jeg 90dager fravær. Dette er jo veldig mye. Men dette kommer av at jeg synes det er utrolig vanskelig å ha mennesker rundt meg. Noen dager klarer jeg ikke bare å gå på skolen. Det har ingenting med at skolen er ille eller noe sånt. Når jeg sitter i klassen føles det ut som jeg er innestengt og panikken bryter løs inni meg. Har også vanskelig for å snakke. Har gått til psykelog og helsesøster men jeg klarer ikke å få frem 100% hva som er galt uten å begynne å gråte. Spør læreren meg om noe fryser jeg helt. Lærerene fortsetter å fortelle meg gang på gang at jeg har for mye fravær og prestrerer dårlige på skolen pga mistet undervisning enda jeg har veldig høy måloppnåelse. Klarer heller ikke å si det til foreldrene mine på noen måte i frykt om at jeg må fortsette å snakke med dem om det. Er også da ensom fordi jeg ikke tør å snakke til noen og har da ingen venner. Har tidligere hatt angstanfall og panikkanfall. Vet ikke hva jeg kan gjøre

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når du har det vanskelig. Du sliter med å dra på skolen og synes det er vanskelig å fortelle foreldrene dine, lærer, psykolog og helsesøster hva problemet egentlig er. 

Hvis du synes det er vanskelig å snakke med dine foreldre eller fortelle din psykolog hva du egenltig sliter med anbefaler  jeg deg å vise det du har skrivet til ung.no. Det er et veldig godt utgangspunkt for å fortelle hvordan du har det og hva du egentlig synes er tungt og vanskelig. 

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesøster, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til. Du kan som sagt begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon.

Det er viktig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert.

Følelsen av å føle seg ensom og ikke ha venner er uendelig vond, og kan gjøre at man føler seg alene i verden. Noen føler seg ekstra ensomme i perioder hvor det er forventet at alle skal være sosiale og ha det gøy. Er det noen du kjenner litt bedre enn de andre i klassen, og som du kan ta kontakt med? Start med å smile og si hei. Det er den første starten på å bli kjent med andre. 

Ikke gi opp selv om det nå er vanskelig. Det er mange som mister troen på at ting skal bli bra når man har det vanskelig og ikke ser noe utvei. Det er likevel slik at man vet at behandling og hjelp kan hjelpe og at man kan få det bedre.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe hjelpetelefonen på telefonnummer 116 123. Det er gratis, og åpent hele døgnet. Der kan du være anonym.

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Fravær på ungdomsskolen

Jente kommer inn i klasserom(www.colourbox.com)

Her finner du oversikt over hva som gjelder når du er borte fra skolen. Fraværet ditt føres på vitnemålet, men det er mulig å be om at noe fravær fjernes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser