Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg ensom og sitter hjemme å griner og orker ikke skole mer...

Gutt 13 år
 

Spørsmål

På skolen føler jeg meg veldig ensom siden de vennene jeg hadde utenfor barne skolen har jeg så og si mistet, før var jeg veldig populær og alle ville være med meg. Nå er jeg helt alene og bare henger med Folk jeg egt ikke vil være med. Det er ikke sånn at jeg bare kan finne meg nye venner siden de jeg hadde var noe spesielt, de var noe som ikke kan erstattes. Jeg startet skole året med bare 3 og 4 og det gjorde til at jeg mistet selvtilliten min. Nå for tiden sitter jeg hjemme og griner og orker ikke skole mer. På treningene mine klarer jeg ikke og mestre mine mål pg skader. mor og far sier at jeg bare spiser for lite og at jeg bør trene hjemme, jeg er enig med dem men jeg har nokk med prøver og lekser til og fokusere på det. Jeg vil helst gå til doktor for og sjekke om det er noe galt med som sakt de sier det ikke vil hjelpe.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Jeg forstår at du har det vanskelig. Du har mistet flere venner, du er skadet og får ikke trent slik du ønsker, foreldrene dine maser om at du må spise mer og trene hjemme, og du føler at skolearbeid tar all tiden din. 

Jeg er enig med deg i at du bør snakke med noen. Når du har det så vanskelig at du bare sitter hjemme å griner, trenger du hjelp utenfra. Du kan snakke med fastelegen din, eller med helsesøster på skolen. Du kan kontakte helsevesenet selv om foreldrene dine mener det ikke vil hjelpe.

For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesøster, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til.

Du kan for eksempel begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene. Og du kan ta kontakt med barneombudet: Ring 22993950. Åpent kl. 09:00 - 15:00. På nett: barneombudet.no

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser