Hopp til hovedinnholdet

Det har vært masse drama i venneflokken og jeg står nå nesten alene

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, det har vært masse drama i venneflokken og jeg står nå nesten alene. I det siste har dagene vært veldig tunge for meg og jeg er redd for at jeg er på vei til å få depresjon. Jeg har ikke vært motivert for noe i det siste og for noen dager siden droppa jeg skolen i ti dager og bare lå hjemme på sofaen. Jeg snakker med familien og er glad rundt dem og sånn, men med en gang jeg tenker på venner å skole knuter det seg i magen. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, og om jeg begynner å få depresjon eller ikke. Hjelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det høres ut som om du har det vanskelig og det er tungt å føle seg så alene. Det er så bra at du snakker med familiene og at du er glad rundt dem. Du skriver at du nesten er alene, og det betyr kanskje at det er en venn eller to på skolen som du kan snakke med? 
Du må snakke med foreldrene/de foresatte om hvordan du egentlig har det. De kan hjelpe deg og støtte deg i det daglige, og så kan du snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Da får du en fagperson som kan hjelpe deg med tanker og følelser. Når man sier ting høyt blir man bedre kjent med seg selv, hva man vil og ønsker for seg selv. 
Når det er mye drama, er det viktig å få hjelp til å skille på hva hva du kan gjøre noe med, og det du ikke kan gjøre noe med. Hvis det har vært baksnakking, krangling og uenighet må du tenke gjennom om det er noen du må snakke med av vennene. Kanskje kan dere snakke sammen hos helsesøster, løse opp i flokene med helsesøster tilstede? Det er lettere når det er en tredje person tilstede som kan styre samtalen.
Helsesøster eller fastlegen kan hjelpe deg å finne ut hvilken grunn-stemning du er i, om du er veldig lei deg. Snakk med de hjemme også om dette. De kan hjelpe deg å få time til fastlegen, hvis dere mener det er best. Du kan også selv bestille time hos fastlegen.
Når man er lei seg er kanskje det verste å ligge hjemme på sofaen? Da er man helt alene med alle tanker og de kan føles overveldende. Det beste er om du klarer å være aktiv, komme deg på skolen, trene med noe, gjøre ting sammen med de hjemme og venn eller venner. 
Du kan også ringe Alarmtelefonen på 116 111.
Snakk med de hjemme og helsepersonell så snart du kan! Hvis det er vanskelig, kan du vise de utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her. Da slipper du å forklare så mye. 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser