Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med kroppspress og sosial angst. Hva gjør jeg?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er en 13 år gammel jente som sliter med kroppspress. Jeg føler meg veldig feit og stor i forhold til de andre vennene mine (jeg er 170 cm og veier 48kg). Noen dager spiser jeg ikke noe mens andre dager MÅ jeg ha sjokolade. Jeg har opp igjennom alle år fått høre at jeg er feit og dette har gått veldig inn på meg. Jeg tror jeg også begynner å utvikle sosial angst. På leirskolen var alle de andre ute og gjorde aktiviteter på ettermiddagen mens jeg satt inne på rommet og turde ikke gå ut fordi jeg var redd for hva de synes om meg. Det samme skjedde på ballet vi hadde for to uker siden, jeg klarte ikke være alene på ballet for da føltes det som at jeg kom til å dø og jeg ble rett og slett redd. Jeg har også slitt med selvmordstanker siden jeg var ni år og har skadet meg selv et par ganger. Det er bare bestevennen min som vet om alt dette. En av vennene mine sier at hun har spiseforstyrrelser, men hun spiser HELE tiden. Det at vennen min tuller med sånt går veldig inn på meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du kontakter Ung.no

Jeg forstår at du har det vanskelig og sliter med kroppspress om du har tanker om at du er feit i forhold til de andre vennen dine. Om du i tillegg sammenligner deg med andre som veier mindre enn deg, forstår jeg at det blir ekstra vanskelig. Og jeg forstår at det går inn på deg at din venninne tuller med at hun har en spiseforstyrrelse, det bør en unngå. 

Det er ikke bra at du går med selvmordstanker og har skadet deg tidligere, men det er bra at du har en bestevenn. Men jeg vil også anbefale deg at du også lar noen voksne få vite hvordan du har det. Slike alvorlige og vonde hemmeligheter skal ikke bestevenner bære på alene. Så snakk først og fremst med dine foreldre om hvordan du har det.

Men det er viktig å vite at det skjer store endringer med kroppen din i puberteten. Denne utviklingen skjer i forskjellig takt og derfor kan det være veldig store forskjeller på dere. Noen er tidlige i puberteten, mens andre er seine. Det er også normalt å få mer fett på kroppen og former når en skal gå fra å være jente til å bli kvinne, da er det normalt å gå opp i vekt. Den vekten du oppgir er helt normal for en på din høyde.

Men det er ikke en bestemt vekt som er normalt for en på din alder. Det normale er forskjellig fra person til person, i forhold til hvor høy en er og hvor langt en er kommet i puberteten. Vi er alle født med vår spesielle kroppsbygning, som igjen er bestemt av arv fra egen familie. 

Noen har ønsker om å være tynnere og forsøker slankekurer. Det kan være helseskadelig for deg uten kyndig veiledning. Spis 4-5 måltider om dagen med sunn og variert kost, og vær i aktivitet flere dager i uken. Fysisk aktivitet er også viktig for helsen. Gjør noe du synes er gøy og gjerne sammen med en venn.

Det er viktig at kroppen får næring som er i samsvar med hvor aktiv du er. Jo mer du trener jo mer må du spise. Når man er i puberteten er det ekstra viktig at man ikke mister for mye vekt. Kroppen skal vokse og utvikle seg og alt dette trenger man energi for å gjøre.

Forsøk å fokusere mindre på kropp og utseende, unngå å sammenligne deg med andre og vær stolt over den kroppen du har. Avvis negative tanker om kropp og vekt, det gjør deg bare trist, redd og usikker.

Vær heller mer opptatt av å ha det hyggelig sammen med gode venner. Og vær stolt over den kroppen du har. Jeg vil også anbefale dere alle til å unngå å snakke så mye om kropp, mat, utseende, spiseforstyrrelse og disse vonde temaene som ikke er nyttige for dere. Lurer dere på noe om dette, spør en voksen, gjerne helsesøster på skolen.

Alle de negative tankene om kropp og hva andre synes om deg, er både urettferdige og unyttige. De er med på å gi deg følelser som ikke er bra for deg og som du oppfatter som sosial angst. Det er derfor viktig at du få snakket med noen om dine tanker og følelser før det setter seg alt for fast og blir et vanskelig mønster å komme ut av.

Men du er den som må si i fra hva du føler og hvordan du har det. Du må være villig til å snakke med de som ønsker å hjelpe deg. For det er hjelp å få og det hjelper å snakke om ting når en har det vanskelig. Så ta kontakt med noen voksne som du stoler på. 

Du kan for eksempel snakke med helsesøster på skolen eller fastlegen din. Her kan du få snakke om de tankene som gjør det så vanskelig for deg og hva du kan gjøre for å få det bedre både når det gjelder kroppspress og dine sosiale utfordringer.

Ellers anbefaler jeg deg å lese artiklene jeg har lagt ved svaret.
Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Vi blir fra ung alder utsatt for tydelige og strenge skjønnhetsidealer, og som følge av et sterkt kroppspress kjemper vi for å være perfekte. Dårlig selvfølese blir konsekvensen for mange.

Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Tren og ha det gøy!

Jente jogger (colourbox.com)

Her finner du råd for hvordan du kan finne glede ved bevegelse og aktivitet, enten du er vant til å trene eller ikke.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse