Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente på 13 som lurer på hvordan jeg kan få sove når alt som flyr rundt i hodet mitt er selvmord og vonde tanker/bilder. 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 13 som lurer på hvordan jeg kan få sove når alt som flyr rundt i hodet mitt er selvmord og vonde tanker/bilder. Får ikke sove før 3 på natten fordi jeg har for mange tanker som ikke bør være der. Har klart meg greit på skolen i høst, men nå etter jul, har alt bare rast sammen og jeg har mistet all konsentrasjon og klarer ikke lenger gjøre det jeg skal når vi skal gjøre oppgaver eller lese et par sider, sitter heller å snakker med andre noe som fører til mange anmerkninger både pga. forstyrring i klassen og pga. jeg ikke har energi til å gjøre leksene mine. Har fått 7 anmerkninger på en uke. Jeg må få endret det, men jeg klarer ikke.. det går ikke når jeg ikke har energien jeg må ha. Har dere noen tips til hva jeg kan gjøre for å få vekk tankene om kvelden?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 13 år!

Takk for at du skriver inn til oss i ung.no om hvordan du har det. Det høres veldig slitsomt ut å ha det slik du har det nå.

Du forteller at du har mange vanskelige tanker som gjør at du ikke får sove. Det at du ikkje får sove fører igjen til at du synes det er vanskelig å konsentrere deg på skolen.

Mange synes det er vanskelig å få sove de gangene når man begynner å tenke ting som at "nå MÅ jeg få sove". Dersom du engster deg for å ikke få sove på kvelden så blir det fort til at du blir urolig av disse tankene og derfor får det vanskeligere med å sovne.

Jeg vil råde deg til å prøve å legge deg til samme tid og stå opp til samme tid hver dag. Dersom du merker at du ikke får sove innen 30 minutter på kvelden vil jeg råde deg til å stå opp igjen (utenfor soverommet) for å gjøre en rolig aktivitet. Dette kan være å bla litt i et blad, en bok, drikke noe varmt, sitte i sofaen. Helst ikke gjør ting som innebærer mye lys (data, TV, mobil). Når du blir trøtt igjen så prøver du å legge deg. Det er ikke anbefalt å ligge i senga i flere timer for å bare tenke på at du ikke får sove.

Det kan også høres ut som du kunne trengt å snakke med noen om hvordan du har det. Spesielt om selvmordstankene og de andre vonde tankene/bildene som du forteller om. Jeg vil råde deg til å ta kontakt med helsesøster på skolen din. Du kan snakke med helsesøster om alt og hun er vant til å snakke med mange på din alder om mye forskjellig. Hun har taushetsplikt slik at du kan være trygg på å fortelle henne om hva du opplever. Det går også an å snakke med en lærer som du stoler på om hvordan du har det. Kanskje har læreren også noen gode råd. 

Husk at det er ikke farlig å sove dårlig en periode, men det er veldig slitsomt og går ofte utover konsentrasjon slik som du forteller at det har gjort med deg.

Jeg legger ved flere artikler som kanskje kan være nyttige for deg. Ønsker deg alt godt og håper du snart får det bedre og at du forteller noen om hvordan du har det. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Råd til deg som sover dårlig

Jente våkner (colourbox.com)

Sliter du med å få sove godt, sovne når du legger deg eller med å komme deg opp om morgenen? Slik henger det sammen, og dette kan du gjøre.

Les mer

Har du vært deppa eller bekymret den siste måneden?

Snakk med noen om tunge tanker - eller prøv litt selvhjelp for å se hva du kan gjøre selv.

Gå til vote


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser