Hopp til hovedinnholdet

Når jeg skal snakke med noen, ikke vanskelige ting, føler jeg tårene komme.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har et problem for oftest hver gang jeg skal snakke med noen, om noe som egentlig ikke bør være vanskelig, føler jeg tårene komme. Det kan f.eks. være om jeg bare skal si noe til en lærer om noe jeg ikke syns er rettferdig, eller om foreldrene mine spør meg om hvordan jeg har det. Tåler kritikk, men er noen ting jeg ikke har kontroll over. Lurer på om det er noe jeg kan gjøre for å unngå at dette skjer? For jeg vet selv at det ikke er noe å gråte over, men klarer ikke kontrollere det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det kan være vanskelig å holde tårene tilbake, spesielt hvis noe er urettferdig. Og hvis foreldre spør hvordan man har det, kan det også være vanskelig å holde tårene tilbake. Det kan være fordi man kanskje akkurat da ikke har det så bra, eller at man blir så rørt av omtanken og kjærligheten man møter. 
Du kan arbeide med tolkningen av det den andre sier. Spør deg selv hva det er den andre spør om eller sier, og så kan du tenke hva du vil si. På den måten aktiverer du den kognitive delen av hjernen. Det er sånn at før du føler noe har du tenkt. Det er på tanke-stadiet du kan arbeide med å kontrollere følelsene. 
Hvis du skal snakke med læreren om noe som er følelsesmessig belastende for deg, kan du øve på forhånd. Tenk gjennom hvilke ord du vil bruke. Kan du klare å være beskrivende uten å benytte for mange adjektiver? Prøv om du kan være mest mulig fakta-orinetrert, uten for stor personlig tolkning. Da løfter du saken fra å være personlig til å bli en allmenngyldig sak. Dette medfører at saken ikke berører deg direkte, noe som kan hjelpe deg å sette grenser for hva du vil at andre skal oppfatte av dine følelser. Husk også å puste helt ned i magen, stå med rett rygg og kjenn etter at du er trygg på det du skal si. Med trening vil du bli en utmerket debattant. 
Med foreldrene dine kan du være deg selv. Men du kan også trene hjemme; Husk: tenk gjennom hva de sier, spør om, deretter analysere, deretter svare. 
Jeg legger ved enn artikkel om selvfølelse som kan være til hjelp for deg.
Vær deg selv og vær stolt av den du er, også med alle de fine følelsene dine!


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser