Hopp til hovedinnholdet

Sliter veldig med angst og følelser og jeg trenger deres hjelp. 

Annet 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 19 år gammel og sliter veldig med angst og følelser og jeg trenger deres hjelp. Jeg er redd for at det skal komme skyting på vår skole fordi skolen vår er veldig åpen. Jeg er redd for at det skal skje og at jeg mister alle på skolen, ikke minst min gode engel, kjæresten min. Jeg er fullt klar over at det er urealistisk og at det kanskje aldri vil skje, men jeg vil ikke miste kjæresten min. H*n er en gave fra gud og jeg elsker h----- over hele mitt hjerte. Om det skulle skjedd noe med h---- før h*n har fylt 30, 40, 50, 60 eller 70 så hadde jeg blitt sønderknust, jeg tror ikke at jeg ville klart å leve, spise eller tenke for den saks skyld. Jeg har mareritt om at h*n blir skutt og jeg liker det ikke. Det er mange som sier "Du må slutte å tenke så negativt, prøv å tenk på noe annet..." Det er jo ikke så enkelt. De får prøve seg i mine sko en dag, så skal de se hvor "lett" det er å tenke på noe annet. Hva tenker dere? Jeg går til psykolog, men ikke så ofte. Hilsen meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Jeg skjønner at dette er tanker som plager deg. Det er ingen som liker tanken på miste sine nærmeste og kjære, uansett hva årsaken til det er. Du har laget det et scenario om skoleskyting, og er redd for at det kan skje der du går på skolen. Det er svært urealistisk et noe slikt kan skje. Allikevel forstår jeg at dette er vanskelig for deg.

Du forteller at du går til psykolog av og til, og jeg synes at dette er tanker du skal ta opp med vedkommende. Det er som ikke lett å bare gi slipp på negative tankemønstre. Derfor vil samtaler med rundt emnet med en du har tillit til kunne hjelpe deg til å få et mer avslappet forhold til dette.
For at du skal bli forstått og få riktig hjelp, er det viktig at du er åpen og ærlig på hva du føler og tenker. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til.

Jeg synes også at dette er noe du kan snakke med kjæresten din om. Redselen for å miste han, tanker rundt terror på skolen, og annet som skaper angst og uro hos deg. Det å være åpen og snakke med du stoler på om hvordan du egentlig har det og tenker, vil hjelpe deg på veien mot å takle dette bedre.

Det viktigste er at du ikke går rundt å bærer på slike tanker alene. Det gir næring til angsetn, og skaper mer uro hos deg. Derfor vil det å sette ord på tankene og følelsene dine hjelpe deg til å kunne gi slipp på de negative tankene og ta kontroll over de vanskelig følelsene.
Snakke gjerne med helsesøster på skolen din om dette, eller en annen voksen du har tillit til. Det hjelper å snakke!

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser