Hopp til hovedinnholdet

Ulike utfordringer i hverdagen, hvordan takle dette?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går nå første år på videregående. Fikk vite i juni i 2017 at jeg har ADHD. Har altså ikke fått hjelp i noe fag i grunnskolen. Nå som jeg har "bevis" på at jeg har en diagnose, får jeg fortsatt ikke hjelpen jeg trenger. Jeg øver meg omtrent i hjel på prøver, men får dårlig resultat likevel. Jeg bor på internat. Der er det bråk omtrent hele tiden. Jeg ønsker aller mest å sove etter en slitsom skoledag. Men det er ikke mulig å sove i bråk. Sliter litt med spising også. Psykologen min på bup har slutta. Han var faktisk veldig dyktig. Det var ikke de 3 andre psykologene jeg har opplevd gjennom livet mitt. Nå har jeg altså bare lyst å gi opp. Lei av å kjempe. Vet det høres teit ut. Men nå mener jeg det faktisk...... (Har det ikke så greit hjemme heller.)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for din henvendelse!

At hverdagen kan oppleves som krevende er forståelig!

Tilrettelegging på skolen
Når det gjelder skolen og den manglende tilretteleggingen du mener du får er det viktig at du snakker med skolen om. Er det en voksenperson på skolen du snakker godt med? Ta opp utfordringene med denne personen.
Elev- og lærlingombudet i fylket ditt kan også være en god støttespiller for deg. Ombudet skal bistå elever og lærlinger som trenger det.

Hvis du er mye plaget av ADHDen så er det viktig at du og skolen sammen finner gode muligheter for å tilrettelegge for deg. Kanskje kan det være mulig å finne noen alternative læringsmåter? Å være åpen og ærlig om utfordringene du har er lurt.

Eksempler på tilrettelegging:

  • Sitte i en rolig krok i klasserommet
  • Ha viktige prøver og heldagsprøver på grupperom
  • Ha muntlig høring i stedet for skriftlig prøve
  • Alle beskjeder skal være skriftlige
  • Utvidet tid på prøver og eksamener

Psykiske problemer
For mange kan det å bo på internat være en utfordring. Det er mange mennesker å forholde seg til og støy kan være et problem. For å få litt mer ro, kan det være smart å prøve "sov i ro" - da får du stengt støy ute. Er det en mulighet å flytte til en annen hybel, ut av internatet?

Det er viktig å spise sunt, regelmessig og riktig. Når man bor på internat/hybel er det en del som sliter med dette. Prøv å få inn gode rutiner på spising og ikke minst at det er næringsrikt og sunt. En helsesøster på skolen vil kunne hjelpe deg med noen tips på dette. Kanskje det kan være aktuelt å foreslå at beboere på internatet har et kurs i matlaging?

Å ha noen du kan snakke med er viktig, spesielt når du har en del vonde tanker. Det finnes helt sikkert flere dyktige psykologer. Kan fastlegen din eller BUP anbefale noen til deg? Si i fra til BUP om hva slags psykolog du ønsker deg. Helsesøster på skolen din er et godt sted å starte en samtale om de tingene du kjenner er vonde og vanskelige. Ingenting blir bedre av å ikke fortelle om dette til noen.

Det kan også være godt for deg å snakke med noen om hvordan du kan forholde deg til det som er utfordrende for deg i forhold til ADHD. Det finnes muligheter for tilrettelegging og hensyn man må ta for å beskytte seg selv.

Hvis jeg forstår deg rett så er det også flere ting du strever med. Du har det blant annet ikke bra hjemme. Dette er viktig å snakke med noen om. Dersom du er sliten av å bo på internat og du har det strevsomt hjemme så kan det være ekstra vanskelig og belastende for deg.

Det er ikke teit å kjenne på at man blir lei av å kjempe! Det er lov å bli lei!

Men det er også viktig å tenke på at det finnes hjelp å få og at det vil bli bedre!

Hold ut selv om det er vondt og  vanskelig nå! Det vil bli bedre!

Håper virkelig hverdagen blir lysere og at du får gode samtalepartnere rundt deg! Lykke til :)

Hilsen
Elev -og lærlingombudet i Oppland, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Hva er ADHD?

hodet i hender (colourbox.com)

Daniel sitter ved pulten sin i klasserommet, men han hører ikke etter. Lærerens stemme føles som en grøt av lyd. Han snur seg og roper ut i rommet. Han kjeder seg. Læreren ber ham være stille. Daniel tar opp blyanten og slår den taktfast i pulten. Det bråker. Læreren blir sur. Klassekameratene ler. Daniel er ingen bølle. Han gjør så godt han kan.

Les mer

Hva er stress?

Tenåringsjente (www.colourbox.com)

Stress er et ord vi bruker hele tiden uten å tenke særlig over hva vi legger i det. Men hva betyr det egentlig? Hva skjer i kroppen når vi er stressa?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser