Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente på 14 år som sliter veldig mye med tanker og depresjoner.D

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en jente på 14 år som sliter veldig mye med tanker og depresjoner. Jeg snakker både med Bup, helsesøster og har vært hos legen. Jeg sliter også veldig mye med selvskading. Jeg har kuttet meg veldig mye nå og jeg er redd for fremtiden min. Jeg går også rundt hver dag og er redd for at jeg skal ta mitt eget liv. Jeg står opp hver morgen og klarer ikke å dra på skolen og jeg bare gråter og gråter. Mamma og Pappa er i det stadiet nå at de leter etter et nytt sted å bo. Så jeg kan bytte skole. For jeg har egentlig ingen venner heller. Bare fake venner. Men det jeg lurer på er hvordan jeg kan komme meg ut fra tankene mine og alt sammen? Jeg føler jeg har prøvd alt nå, så jeg gir snart opp... Hilsen redd jente.... Plis hjelp meg ut fra dette! Er det noe mer jeg kan prøve? Jeg er så lei av å være i min situasjon.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 14 år!

Takk for at du skriver til oss i ung.no

Du forteller at du sliter med tanker og depresjoner og også selvskading.

Jeg forstår godt at du føler deg frustrert når du føler at du har "prøvd alt" men har det vanskelig likevel. Husk at ingen følelser eller tanker varer evig!

Mitt viktigste råd er at du ikke må gi opp. Du forteller at du snakker med BUP og helsesøster. Klarer du å sette ord på hvordan du har det til dem? Det er viktig at du forteller åpent om hvordan du har det for at de kan hjelpe deg best mulig. Det kan være mange grunner til at man selvskader seg, men det vil ikke hjelpe deg på lang sikt. Det blir viktig at du heller prøver å sette ord på følelsene dine til de som er rundt deg for å få hjelp til å regulere de vanskelige følelsene uten å selvskade deg. Jeg legger ved en artikkel til deg i dette svaret som handler om dette slik at du kan lese mer. Se her

Dersom du trenger øyeblikkelig hjelp kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge tlf 116 111. Det finnes også en hjelpetjeneste som heter "Kors på halsen" der man kan chatte med noen om hvordan man har det dersom du synes det er lettere. Les mer om dette og andre steder du kan få hjelp her.

Det viktigste er at du tror på meg når jeg sier at du vil få det bedre. Som sagt så varer ingen vonde følelser evig. Det høres ut som du har det ekstra vanskelig nå både pga. at du føler deg utenfor på skolen og det er kanskje også mye usikkerhet knyttet til det å eventuelt bytte skole. Prøv å sett ord på følelsene dine angående alt som skjer med deg til foreldre, BUP eller helsesøster. 

Jeg ønsker deg lykke til. Du er alltid velkommen til å skrive inn til oss i ung.no igjen ved behov. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser