Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter veldig med angst, angstanfall og ekstreme humørsvingninger

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg sliter veldig med angst og ekstreme humørsvingninger. Jeg får ofte angstanfall eller mentale sammenbrudd. Jeg har tidligere gått til behandling hos psykolog, men får ingen hjelp nå. Når jeg har det dårlig blir jeg helt hjelpesløs, og for å prøve å unnslippe litt av smerten biter jeg meg ofte i hånda eller på armen. Forrige gang jeg hadde et angstanfall bet jeg meg hardt i hånda, og tror jeg bet hardt i en nerve. Det gjorde veldig vondt, og et område på hånden er helt bedøvd og ømt enda. Jeg har to spørsmål til dere. Tror du det er negativt for nervene i hånda eller vil følelsen komme tilbake til normalt uten problem? Jeg har hatt så mye angst i det siste, og tror jeg trenger hjelp for å få det bedre igjen. Jeg vet ikke hvordan jeg skal be noen om hjelp, jeg tør ikke å snakke med så mange om det. Hva skal jeg gjøre? Jeg gikk til bupa før, men har blitt for gammel for det. Jeg har diagnosen sosial fobi, noe som gjør det å be om hjelp enda vanskeligere, men jeg klarer det ikke alene

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 18 år!

Så fint at du skriver til oss i ung.no for å fortelle hvordan du har det. Du forteller om sammensatt problematikk. 

Du forteller at du har ekstreme humørsvingninger, angstanfall og sosial fobi. Det finnes god hjelp å få for alt dette. Selv om du nå er for gammel til BUP så betyr bare dette at du har gått over til voksenfeltet (VOP). Dersom du trenger å bli henvist til en psykolog der kan du ta kontakt med fastlegen din for å få henvisning.

Du kan også ta kontakt med helsesøster på skolen din (dersom du går på skole) og dette er gratis. Helsesøster er vant til å snakke om alt mulig og har taushetsplikt. 

Det er også mulig å ta kontakt med Helsestasjon for ungdom der du bor. Der jobber det ofte både lege, helsesøster, psykolog. Dette er også gratis. Les mer om dette her

Dersom du synes det er vanskelig å si rett ut hva du trenger hjelp med kan du for eksempel vise dette som du har skrevet til oss i ung.no som et utgangspunkt. Det viktigste er at du får snakket med noen som kan hjelpe deg videre med problemene du opplever. Du skriver jo også selv at du ikke klarer å komme deg ut av dette alene, noe som er forståelig. Angst er en veldig overveldende og vond følelse, og ofte trenger man profesjonell hjelp for en periode for å få det bedre. Alle angstlidelser finnes det god behandling for. 

Når det gjelder nervene i hånden så vil sannsynligvis få tilbake vanlig følelse i området, men det kan ta alt fra dager til måneder alt etter hva slags skade det er snakk om. Så lenge det bare er snakk om tap av følelsen i huden kan du fint se dette an i noen uker før du evt får en lege til å se på det. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser