Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker å begynne å gå til psykolog, men vet ikke hvordan jeg går frem

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg ønsker å begynne å gå til psykolog, men vet ikke hvordan jeg går frem

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, gutt 15 år!

Takk for at du spør oss i ung.no om hvordan du skal gå frem dersom du skal få snakke med en psykolog. Dette kan jeg gi deg noen råd om.

Ettersom du er 15 år antar jeg at du går på skole. Du har flere valg:

1) For å få henvisning til psykolog må en lege henvise deg dit. Det er oftest fastlegen som gjør dette. Du kan finne ut hvem som er fastlegen din her. Ettersom du er under 18 år blir du eventuelt henvist til BUP dersom du og fastlegen sammen kommer fram til at dette er riktig vei å gå. BUP er gratis. 

2) Du kan gå til helsesøster på skolen din for å fortelle henne at du trenger noen å snakke med. Hun kan gi deg råd videre om hvordan du får kontakt med en psykolog. Det kan også hende at det "bare" hjelper å snakke med henne også, du skriver ikke noe om hva du ønsker å snakke med psykologen om så dette vet jeg ikke. Det er gratis å gå til helsesøster og du får gyldig fravær fra skolen for å gå dit. 

3) Du kan gå til helsestasjon for ungdom der du bor. Les mer her. Du kan sjekke på hjemmesiden til kommunen din hvor ditt nærmeste tilbud er. På helsestasjon for ungdom jobber det ofte både lege, helsesøster og psykolog. Dette er også gratis.

Lykke til!

Jeg legger ved noen artikler du kan titte litt på som kanskje gir deg litt mer informasjon om det du lurer på. 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser